Джон Болтън: САЩ ще наложи нови санкции на Иран заради сваления дрон

Снимка: Архив

Съветникът по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън потвърди, че се очаква Вашингтон да обяви нови санкции срещу Иран в понеделник. Болтън е в Йерусалим, където се срещна с израелския премиер Нетаняху, съобщава БНР.

След свалянето на американския безпилотен дрон край Ормузкия проток, Тръмп заплаши в събота Техеран с налагане на нови санкции. От Йерусалим, съветникът му Джон Болтън предупреди Иран да не тълкува като "слабост" отменянето на американските въздуши удари върху обекти в страната.

Никой не е давал на Техеран разрешение за стрелба в Близкия изток, заяви Болтън, който е известен като един от "ястребите" в администрацията на Тръмп. Съветникът по националната сигурност подчерта за пореден път, че не може да се позволи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

В четвъртък Доналд Тръмп спря планираната атака над ирански обекти в отговор на свалянето на американския разузнавателен дрон. Причина за решението му станаха очакваните човешки жертви , които щяха да направят подобен ход нереципрочен. Публикации в медиите твърдят, че вместо това Съединените щати са извършили кибератаки над ирански оръжейни системи. Ако Тръмп обяви в понеделник нови санкции срещу Техеран, както самият той анонсира, кибератаките ще се окажат само част от американския отговор.

Междувременно иранският президент Хасан Рухани коментира, че американската агресия поставя началото на ново напрежение в региона. Той призова международните институции да реагират подобаващо.

Иран предупреди европейските държави, че ако не го защитят от американските санкции, ще ограничи още повече спазването на ядрената сделка, съобщава БТА.

През май Техеран вече ограничи спазването на договорената преди четири години със световните сили сделка, в знак на протест срещу решението на САЩ да се оттеглят едностранно от споразумението.

Според ръководителя на иранския Стратегически съвет за международни отношения Камал Харази европейските държави трябва да задействат търговския механизъм, който да напарви търговията им с Иран възможна въпреки американските ограничения.

Коментари

Задължително поле