Иран свали US дрон над Залива (обзор+инфографика)

Вашингтон и Техеран си разменят обвинения

Петролът скочи с над 6 долара на барел

Корпусът на иранската Революционна гвардия обяви в четвъртък, че негови ракетно-зенитни комплекси, разположени в района на Ормузкият проток, са свалили разузнавателен американски безпилотен самолет, който е навлязъл във въздушното пространство на Ислямската република през нощта на сряда срещу четвъртък.

Инцидентът предизвика страхове за нарастващ конфликт в региона на Близкия Изток, след катопреди по-малко от седмица танкери на международни превозвачи, бяха обект на предполагаеми нападения, които временно блокираха трафика на петрол и суровини през Ормузкия проток. По данни на американките военни дронът е бил свален от зенитна ракета, модел и производство на въоръжените сили на Иран.

От иранската Революционна гвардия потвърждават, че техни зенитни подразделения са свалили разузнавателен американски дрон в непровокирано нападение в международно въздушно пространство над Ормузкия проток. Скандалът предизвика нарастване на световните цени на петрола в сряда, които скочиха с над 6 долара за барел, отбелязва “Ройтерс”.

Информацията идва също така на фона на заявеното преди ден намерение на САЩ да изпрати допълнителни 1000 военнослужещи в региона на Близкия Изток в отговор на заплахата от Техеран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят