Джордж Сорос: ЕС е в екзистенциална криза

На фона на засилващите се в последно време притеснения около бъдещите управления на Италия и Испания, които причиниха сериозни трусове на европейските дългови и фондови пазари във вторник, Джордж Сорос сякаш подсили негативната настройка на инвеститорите.

Известният 87-годишен милиардер-инвеститор, който стана известен с "ограбването" на Английската централна банка през 1992 година, когато заложи огромна по размер сума срещу британската лира, направи доста мрачна оценка на ЕС по време на своя реч в Париж пред Европейския съвет за външни отношения, предаде БНР.

"Европейският съюз е в екзистенциална криза. Всичко, което може да се обърка, се обърка", посочи той.

ЕС изглежда "загуби своята посока" след глобалната финансова криза през 2008 година, допълни Сорос. Според него европейските властимащи в Брюксел приеха програма за фискални ограничения, която доведе до криза с еврото и трансформира еврозоната във връзка между кредитори и длъжници, "която връзка не е нито доброволна, нито равнопоставена".

"Единият европейски блок също така понесе удар и от кризата с бежанците през 2015 година, с която властите така и не успяха да се справят, както и от неотдавнашното оттегляне на американския президент Доналд Тръмп от международната ядрена сделка с Иран", допълни Джордж Сорос. Той също така смята, че европейските популистки политици са използвали народното негодувание, "като сега Италия е изправена пред избори в центъра на истински политически хаос".

"Силата на щатския долар пък вече предизвиква необмислен и прибързан масивен отлив на капитали от развиващите се пазари, Това, както и фактът, че ЕС е изправен пред екзистенциална криза, представлява доста добра рецепта за нова глобална финансова криза", предупреди Сорос.

Известният инвеститор-милиардер предложи и някои възможни решения. "Европа трябва да направи нещо драстично, за да се измъкне. Трябва самата тя да се преосмисли", посочи той, изразявайки своето одобрение за френския президент Еманюел Макрон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа