Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Министър Росен Желязков получи подкрепа от Ирландия, Португалия и Естония срещу пакета „Макрон“

Данаил Кирилов: Като гражданин мога да кажа, че освобождаването на Полфрийман е необосновано Австралиецът е бил наказван няколко пъти в затвора, като едно от провиненията му може да се тълкува като опит за бягство

Цар Симеон II говори за българската независимост Ексклузивно интервю по Нова на 22 септември

САЩ ще наложат санкции на Иранската национална банка

Външно: 70 600 българи във Великобритания вече получиха статут на уседналост

Писателят и сценарист Иван Кулеков за освобождаването на Полфрийман, пред „Труд“: Умишленото убийство би трябвало да се изкупува цял живот

1,200 млрд. лева са приходите от нощувки на Слънчев бряг Най-много германски и полски туристи, англичаните трети

Сформират дежурни екипи, които ще следят за палене на стърнища

Режисьорът Максим Генчев пред „Труд“: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман е престъпление

Боил Банов: 220 антични находки, изнесени незаконно в Германия, бяха върнати днес

17 години затвор за мъж, причинил смърт на пътя под влиянието на алкохол

Джошуа Мичъл: Няма глобалност, ако няма нация

Християнската вяра изчезна, но не и понятието за грях

„Днес белият хетеросексуален мъж е определен за виновник за всички злини на земята. Оневинените са онези, чиято идентичност е възможно най-отдалечена от тази, която се смята за „доминираща“: жените, „цветнокожите“, мюсюлманите, имигрантите, гейовете, транссексулните и т.н. И ако, за съжаление, не принадлежите към тези малцинства, последният ви шанс за изкупление е да изобличите популизма или да се борите срещу глобалното затопляне. Накратко, вие сте нечист и трябва да намерите начин да изчистите реномето си, каквото и да ви струва“.

Това заявява пред „Фигаро“ професорът по политическа теория в Джорджтаунския университет Джошуа Мичъл. Той анализира движещите сили на западната левица, обзета от почти религиозно чувство за вина, което превръща белия мъж във враг. Тревогата му е, че докато националната държава изчезва, се появяват нови „идентичности“ за сметка на гражданството.

„Като професор, от 2005 г. пътувам между Вашингтон и Близкия изток, главно в Катар и Ирак. Там преподавам история на западната мисъл и политическа икономия. И говоря на моите студенти на Запад за модерността и нацията. На тях им е трудно да разберат защо ние, западняците, се отказваме от своите нации и наследство, защо изпитваме чувство за вина, когато стане въпрос за границите ни. Тази вина напълно им убягва. Обяснявам им, че донеотдавна в Европа и САЩ чувството за вина беше религиозно понятие. Днес западните общества са дехристиянизирани и вината се измести в политическото поле. Християнската вяра изчезна, но не и понятието за грях“, казва той пред журналиста Йожени Бастие.

Космополитизмът, за който си фантазира левицата, доказа своята неефективност. Фантастичният свят без граници е прекалено голям за човека; но ограниченият свят, за който мечтае крайната десница, е твърде малък. Дори и човек да се ражда и расте в границите на своята нация, той се стреми към нещо по-голямо. Това е неговият парадокс.

Превод от френски: Галя Дачкова

(Със съкращения от „Гласове”)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.