Джо Байдън: Аз съм кандидатът на Демократическата партия, няма да си тръгвам!

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън работи усилено, за да успокои високопоставените демократи и персонала на кампанията след катастрофалния дебат с Доналд Тръмп. 

Той проведе обяд при закрити врата с вицепрезидента Камала Харис в Белия дом, докато се появяваха спекулации, че именно тя ще го замени като кандидат на партията на изборите през ноември.

След това двамата се присъединиха към разговор с по-широката кампания на Демократическата партия, където Байдън даде ясно да се разбере, че ще остане в надпреварата, а Харис повтори подкрепата си.

„Аз съм кандидатът на Демократическата партия. Никой не ме изтласква. Няма да си тръгвам", е казал той по време на разговора, твърди източник пред BBC News.

Същата фраза беше повторена в имейл за набиране на средства, изпратен няколко часа по-късно от кампанията Байдън-Харис.

„Позволете ми да кажа това възможно най-ясно и просто: аз съм кандидатът“, пише Байдън в имейла, добавяйки, че е „в тази надпревара до края“.

Въпросите се въртят около това дали 81-годишният ще продължи кампанията си след дебата с Тръмп, който беше белязан от словесни празни думи, слаб глас и някои отговори, които бяха трудни за проследяване. Това предизвика безпокойство в демократичните кръгове относно годността му за поста и способността му да спечели изборите.

Натискът върху Байдън да се откаже само нарасна през дните след дебата, тъй като все повече социологически проучвания показват, че преднината на републиканския му съперник се е увеличила. Проучване на Ню Йорк Таймс, проведено след дебата, което беше публикувано в сряда, предполага, че Тръмп сега държи най-голямата си преднина досега с шест пункта.

А отделна анкета, публикувана CBS News, показва, че Тръмп има три точки преднина пред Байдън в ключовите щати на бойното поле. Според това проучване бившият президент всъщност води в национален мащаб.

Пагубното представяне в социологическите проучвания се усложнява и от факта, че някои демократични донори и законодатели публично призоваха президента да стои настрана. Рамеш Капур, индийско-американски индустриалец, базиран в Масачузетс, организира набиране на средства за демократите от 1988 г.

„Мисля, че е време той да предаде факела“, каза Капур пред BBC. „Знам, че той има стимул, но не можете да се борите с майката природа.“

Двама демократи в Конгреса също призоваха за промяна в горната част на партията. Последният, представителят Раул Грихалва от Аризона, каза пред New York Times, че е време демократите да „потърсят другаде“.

Въпреки това Белият дом и кампанията на Байдън категорично отрекоха съобщенията, че той активно преосмисля бъдещето си, и казаха, че се е ангажирал да победи Тръмп за втори път на 5 ноември.

New York Times и CNN съобщиха в сряда, че Байдън е казал на неназован съюзник, че преценява дали да остане в надпреварата.

И в двата материала се казва, че президентът е казал на свой съюзник, че е наясно, че кандидатурата му за преизбиране е в опасност и предстоящите му изяви - включително интервю за ABC News и петъчен митинг в Уисконсин - са били изключително важни за кампанията му.

Говорител отхвърли материалите, публикувани в медиите, като „абсолютно неверни“, малко преди прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер да се сблъска с порой от въпроси относно ангажираността на Байдън към надпреварата.

Тя каза, че твърденията, че той може да изостави кампанията, са неверни: „Попитахме президента и той отговори директно… и каза „не, това е абсолютно невярно“. Това идва директно от него."

По време на разговор със служителите на Белия дом в сряда, началникът на персонала Джеф Зиентс е отправил призов да си държат „главите наведени“, според CBS News.

„Свършете нещата. Изпълнение. Изпълнение. Изпълнение“, казал той. „Има толкова много неща, с които да се гордеем и има много повече, които можем да направим заедно под ръководството на този президент.“

Байдън се срещна с 20 губернатори от демократите от цялата страна, включително Гавин Нюсъм от Калифорния и Гретхен Уитмър от Мичиган, по-късно в сряда. И двамата бяха сочени като потенциални заместници, ако Байдън се оттегли.

„Президентът винаги ни е пазил гърба, ние също ще го пазим“, каза губернаторът на Мериленд Уес Мур пред репортери след срещата.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул каза, че двете дузини губернатори, които току-що са се срещнали с президента, са обещали подкрепата си и че Байдън е обещал, че е „в играта, за да я спечели“.

Но Камала Харис все още се смята за най-вероятния заместник. Тя имаше слаб рейтинг на одобрение, но подкрепата й се увеличи сред демократите след дебата Байдън-Тръмп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка