Джо Байдън - Кандидат-президентът

Горд съм да дам пълната си подкрепа за Джо Байдън да е следващият президент на Съединените американски щати. Изборът ми Джо да бъде моят вицепрезидент беше едно от най-добрите решения, които съм вземал и той се превърна в изключително добър приятел. И дълбоко вярвам, че Джо притежава всички необходими качества, от които има нужда един президент в наши дни.

С тези думи във видео-обръщение във вторник 44-ят президент на САЩ Барак Обама, обяви официалната си подкрепа за бившия 47-ми вицепрезидент на “земята на неограничените възможности”, Джо Байдън, който остана единствен претендент и формално вече носител на номинацията на Демократическата партия за кандидат на изборите през ноември срещу действащия държавен глава Доналд Тръмп. Който от почти сигурен фаворит за преизбирането си, с целият цирк около номинирането на потенциален кандидат на демократите последната година +, се превръща във се по-неизбираем президент.

Това, воглаве с победата му на изборите през 2016 г. с над 2 милиона гласа по-малко от опонента му, Хилъри Клънтън, ще е пореден исторически прецедент - държавен глава на САЩ не е губил избори по време на война никога. А не е като положението да не е военно. Но при актуалната ситуация с разпространението на коронавируса в САЩ и закъснелите мерки, и реакции от страна на администрацията на Тръмп, събитията от последните дни не вещаят нищо добро. От препирните с губернатори на отделни щати, които искат и могат сами да определят налагане и сваляне на ограничителни мерки за гражданите си, до различните противоречивите изявления на държавния глава публично и в “Туитър”, и не на последно място маратонската пресконференция от 2 часа и 25 минути от сряда сутринта, с която обитателят на Белия дом обяви че САЩ спират вноските си към бюджета на Световната здравна организация (СЗО), смело можем да спекулираме че нещата не отиват на добре за изборните перспективи на “The Donald”. На този етап, де.

Още повече че “златните уста” на Обама, колкото и да се смята за “тежка артилерия” и обединителен фактор за демократите, не работят задължително на 100%. Бившият президент застана официално зад Хилъри Клинтън през 2016 и тя все пак загуби злополучно срещу Тръмп. Според мнозина политически наблюдатели зад Океана навремето, заради вялата подкрепа дадена й от тогавашният (и доскорошен) претендент за номинацията на демократите, Бърни Сандърс. Чиято кампания тогава достигна до конвенцията на Демократическата партия през август същата година, само за да бъде поразен публично, както се оказа в резултат на манипулации на партийната върхушка и спонсори, инвестирали в издигането на Клинтън. Човекът е открит комунист, в крайна сметка.

С подобни убеждения прецедентът му в Белият дом верятно ще дойде много след първите “жена”, “латиноамериканец”, “гей” и “транссексуален” президент на САЩ. Без да преувеличаваме и на йота. В този контекст, Бърни Сандърс обяви още преди седмица че се оттегля от надпреварата в името на здравия разум и изпревари с цяло денонощие Барак Обама, преди официално да призове привържениците си да подкрепят бившия вицепрезидент и да гласуват за него като кандидат на демократите срещу Тръмп. Посланието му бе подковано и от Обама, който отправи директен призив към електората на “оригиналният американец” Сандърс да застане зад Байдън. “Идеите, които той защитава, енергията и ентусиазмът, с които вдъхновява, най-вече младите хора, ще са от критично значение за насочването на Америка в посока на прогреса и надеждата”, настоя бившият президент по адрес на независимият сенатор от щата Върмонт.

Но толкова за Сандърс. Пък и нещата бая се обърнаха след “Супер Вторника” в началото на март, който предполагаше все още някаква схватка между двамата най-възрастни кандидати за президент на САЩ в историята им. С така набързо нахвърляната нова политическа мозайка, насред мъглата от ефектите и последствията от COVID-19 в Северна Америка, остава само да припомним набързо кой е номиналният кандидат на Демократическата партия за опонент на Доналд Тръмп. Джоузеф Робинет Байдън-младши е роден на 20 ноември 1942 г. в град Скрантън, щата Пенсилвания, в католическо семейство с преобладаващо ирландски корени. Детството и ранните си години прекарва в щата Делауеър преди да завърши право в университета “Сиракюз” в средата на 1960-те, когато и се решава да се впусне в политиката като член на Демократическата партия. В камарата на представителите на Сената на САЩ влиза като представител на Делауеър през 1973 г. и остава на този си пост до 2008 г. преди да се откаже от кандидатурата и да влезе в тандем с Барак Обама.

 

Със секс-скандал за из път

Броени часове, или ако искате успоредно, на значимите изявление на подкрепа за Джо Байдън, от страна на маститите политици на демократите, техният претендент за Белия дом срещу Тръмп се сдоби и със съвсем собствен секс-скандал. И в духа на всичко което навява поколението на Байдън, обвиненията са свързани със случай отпреди 27 години, от негова тогавашна сътрудничка в кабинета му на сенатор. За ужас на всички трябва да припомним, че Доналд Тръмп стана президент на САЩ с няколкостотин подобни обвинения, без да разклатят избирателната му база.

 

За него

Той е човекът

Джо има характерът и опита да ни преведе през едни от най-мрачните времена и да ни донесе лек, след дълго възстановяване. И аз знам, че той ще се огради с правилни хора - експерти, учени, военни, които наистина знаят как се управлява държавата и са загрижени за правилното є управление, които знаят как да работят със съюзниците ни и които винаги ще поставят интересите на американския народ на първо място.

Барак Обама, 44-ти президент на САЩ

 

Има си вече талисман

Дори и Обама да не участваше в предизборните митинги, най-силните аплодисменти по време на срещите Байдън с избиратели по време на предварителната кампания за номинацията на демократите, идваха при всяко споменаване на бившият му началник. Байдън с гордост защитаваше постигнатото от Обама по време на дебатите с опонентите му за номинацията на демократите, които го нападаха по наболели въпроси като имиграцията и достъпно здравеопазване за всички.

Ед О`Кийф, политически коментатор, Си Ен Ен

 

Гафовете му са плюс

Кампанията на Байдън до голяма степен зависи и от склонността му към гафове. Които не са в капацитета на арогантните изказвания на Хилъри Клинтън около случая Бенгази, примерно. Тези на Байдън - недовършените изречения, лапсусите и останалото - са всъщност забавни и близки до хората. И да ги използват срещу него - никой няма да намрази Байдън заради това.

Рич Лаури, редактор, “Политико”, САЩ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети