Джо Байдън - оцеляващият президент

Половин век е в политиката

Телевизионни камери го хванаха, че спи на световен форум

Преживява смъртта на първата си съпруга и две от децата си

Жена му продължава да работи като учителка

Джоузеф (Джо) Байдън, който спечели изборите през 2020 г. след драматична битка с Доналд Тръмп, е най-възрастният президент в историята на САЩ. Когато поема управлението на страната на 20 януари т. г., той е на 78 години и 61 дни. За сравнение - когато става президент, Тръмп е на 70 години и преди Байдън е доайенът на този пост.

Днес, 20 ноември, Джо Байдън навършва 79 години, а общо времето му в политиката като сенатор от щата Делауеър, вицепрезидент два мандата при Барак Обама и сега, като президент, е почти половин век.
Още когато се кандидатира за поста държавен глава през 2019 г., конкурентите му го нападат за неговата възраст, здравословното му състояние и способността му да взима решения в критични ситуации. Аргумент в тяхна полза е, че той се оплита в собствените си дълги изказвания, не довършва започнатите изречения, което кара опонентите му да мислят, че страда от деменция.

През август Байдън заспа на среща с израелския премиер Бенет в Белия дом, докато гостът му говореше за бъдещите отношения на двете държави, а преди двайсетина дни в Глазгоу, на конференцията на ООН за климата, телевизионни камери го заснеха, че подремва на едно от заседанията. Това не му попречи дни по-късно да осъществи, макар и виртуално, една от най-важните срещи в новата световна история - с китайския президент Си Дзинпин. Ветеранът не се дава!

Живот, пълен с повратности

Джо Байдън произхожда от работническо семейство на католици от ирландско потекло. Той е вторият американски президент католик след Джон Кенеди. Първите 10 години от живота си прекарва в родния град Скрантън, щата Пенсилвания. След това семейството се премества в Делауеър. В него има още три по-малки деца - две момчета и момиче, които по-късно помагат на брат си в кампаниите му за избиране на сенатор и президент.

Като младеж Байдън страда от заекване, но го преодолява, рецитирайки дълги часове стихове пред огледалото. Абсолютен трезвеник е, защото има лоши спомени от употреба на алкохол в семейството. Като ученик и студент по история и политология в Университета на Делауеър в Нюарк не може да се похвали с особен успех, но през 1968 г. все пак става доктор по право в Правния колеж на Сиракузкия университет. През същата година е освободен окончателно от военна служба, след като е отлаган пет пъти между 1963 и 1968 г., защото като юноша страда от астма. Така не взема участие във Виетнамската война.

През 1970 г. Байдън е избран за член на окръжния съвет на Делауеър и две години по-късно се кандидатира за сенатор на щата в Сената на САЩ. Това слага начало на политическата му кариера. Изненадващо той побеждава ветеранът на републиканците Джеймс Богс и става петият най-млад американски сенатор в историята на страната на минималната допустима от конституцията възраст 30 години.

Междувременно Байдън е сключил брак през 1966 г. с учителката Нейлия Хънтър и вече има три деца - Джоузеф (Бо), Робърт Хънтър и Наоми. През декември същата година, когато е избран за сенатор от Демократическата партия, се случва най-голямата трагедия в живота му. Съпругата му и едногодишната му дъщеричка загиват в жестока автомобилна катастрофа, а двамата му синове са тежко ранени. Колата на Нейлия е блъсната от камион, докато излиза от пресечка. По-късно шофьорът на камиона е оправдан.

Новоизгряващият политик мисли да се откаже от сенаторското място, за да се отдаде на отглеждането на синовете си, но лидерът на демократите в Сената Майк Мансфийлд го убеждава да заеме поста. Байдън се заклева като сенатор до леглото на единия от синовете си, който е с тежка черепно-мозъчна травма и остава с месеци в болница. Оттогава той никога не работи на 18 декември - деня на катастрофата. Грижата за двете момчета поема сестрата на Джо - Валери. Тя живее при тях до 1977 г., когато той се жени за Джил Джейкъбс. Джо и Джил имат дъщеря Ашли, родена през 1981 г.

През 1988 г. Байдън се подлага по спешност на тежка операция заради мозъчна аневризма. Той дори приема последно причастие, но успява да се възстанови за седем месеца и оттогава не е имал повторни прояви на заболяването.

Трагедиите не свършват

Байдън с покойната си съпруга Нейлия и трите им деца.

Байдън е преизбиран няколко пъти на поста сенатор и го заема цели 36 години - до 2008-а. Той е известен с това, че пътува до работното си място с държавната железница и е един от най-бедните сенатори - личното му състояние навремето се оценява на 100-150 хиляди долара. Като сенатор дълги години е член на комисията по външни отношения и постоянно пътува по света, включително на Балканите. През 90-те години той допринася Бил Клинтън да се намеси с военна сила във войната в Босна и Херцеговина, работи за разследване на военните престъпления и нарича Слободан Милошевич “военнопрестъпник”. Самият Байдън определя приноса си в политиката на САЩ спрямо Балканите като “най-гордият момент в обществения ми живот”, наред с работата си по приемането на Закона против насилието срещу жени като председател на Сенатската комисия по правосъдие.

1988-а е годината, когато Байдън за първи път се кандидатира за президент на САЩ на първичните избори на Демократическата партия. Обвиняват го, че е плагиатствал реч на британски лейбъристки водач и той се оттегля, но през 2008 г. се кандидатира отново. Тогава предварителните избори печели Барак Обама, който го прави свой вицепрезидент. Двамата встъпват в длъжност на 20 януари 2009 г. Байдън е първият американски вицепрезидент католик. Съвместната им работа продължава два мандата.

Политическият възход на Джо Байдън е белязан от още една трагедия. Големият му син Бо Байдън, който е тръгнал по стъпките на баща си като юрист - военен съдия и адвокат, участник в Иракската война, главен прокурор на щата Делауеър - заболява от злокачествен тумор на мозъка и умира през 2015-а на 46-годишна възраст, оставяйки две деца сираци. Това е още един удар върху политика, който в онзи момент е вицепрезидент.

Непослушният син

Хънтър Байдън докара доста неприятности на баща си.

Вторият син на президента - Хънтър Байдън, адвокат във Вашингтон и бизнесмен - създава тревоги на баща си от друго естество. Той пусна мемоарна книга в началото на тази година, в която описва борбата си с алкохола и наркотиците, говори за бизнес сделките си в Украйна, заради които баща му беше атакуван от привържениците на Доналд Тръмп по време на кандидатпрезидентската кампания.

Хънтър се среща с алкохола, когато е на 14 години. През 2013 г. заради положителен тест за кокаин го изхвърлят от военноморския резерв на САЩ. Смъртта на брат му допринася той да затъне в пиянство и дрога, от които го спасява не рехабилитационната програма, на която се подлага, а втората му съпруга Мелиса.

Ядове за баща му носят и неговите бизнес дела. През 2014 г. Хънтър се присъединява към борда на украинската газова компания “Бурисма” срещу възнаграждение от 50 хиляди долара месечно. Това е по времето, когато Джо Байдън е вицепрезидент и важна фигура във външната политика, включително в отношенията между САЩ и Украйна. Хънтър приема ролята си в компанията и използването на фамилното си име като “силна и недвусмислена атака срещу Путин”. Заради лобистката му дейност в Украйна баща му е обвинен в търговия с влияние и конфликт на интереси.

Хората на Тръмп атакуват чуждестранните бизнес сделки на президентския син, а бащата - че е формирал американската външна политика в Украйна в полза на наследника си. Към тези обвинения се добавят и разследвания за данъчни измами, пране на пари от Китай, Казахстан, Украйна и Русия, измами с ценни книжа, които започват срещу Хънтър Байдън още от 2018 г. От обвиненията в лобизъм той излиза сух, но разследванията за данъчни измами продължават още.

Личният живот на президентския син също е доста объркан. Той има три дъщери от първата си съпруга Катлийн, но през 2015 г. двамата се разделят и след две години се развеждат официално. Известно време той ходи с вдовицата на покойния си брат - Хали.

През 2018 г. танцьорката в стриптийз клуб Лънден Робъртс ражда момиченце и твърди, че е от Хънтър. Той отрича, но скандалът е причина за раздяла с Хали. ДНК тест доказва, че все пак Хънтър е баща на детето и той е принуден от съда да признае бащинство и да плати 2,5 млн. долара на Лънден и детето.

Някъде по това време в живота му се появява Мелиса Коен, еврейка от Южна Африка. Тя успява да вкара мъжа си, с когото се женят тайно през 2020 г., в правия път. Ражда неговото пето дете, което кръщават на покойния му брат Бо.

Първата дама

Джо Байдън полага клетва като 46-ия президент на САЩ в присъствието на съпругата си Джил.

Когато се запознават с Джо Байдън, Джил Джейкъбс е учителка по английски език и творческо писане в Колежа на техническото общество в Делауеър. Преди това е преподавала в гимназии и на юноши с емоционални увреждания в психиатрична болница. Има един брак зад гърба си, който приключва през 1976 г. Джил отглежда синовете на Джо Байдън като свои. Когато се ражда дъщеря им Ашли, тя остава за две години вкъщи, за да се грижи за трите деца.

През останалото време мисис Байдън не спира да работи, вече като преподавател в Общинския колеж на Северна Вирджиния - и докато мъжът є е вицепрезидент, и сега, когато е президент на страната. Освен че е единствената първа дама, която има платена работа извън Белия дом, тя е ангажирана в различни организации и програми с идеална цел. В това отношение печели симпатиите на американците, които виждат в нея жив, естествен човек, при това с чувство за хумор и не държащ особено много на тоалетите, за разлика от студената є предшественичка Мелания Тръмп, чиято задача беше предимно да стои до съпруга си по време на държавни посещения и да пали светлините на коледната украса в Белия дом.

Байдън разчиташе изключително много на внучките си Наоми и Финеган в кандидатпрезидентската си кампания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка