Джо Байдън: Смъртността от Covid-19 в САЩ е най-ниската от април 2020 година

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в понеделник, че броят на смъртните случаи, свързани с коронавирус, е най-ниския в страната от април миналата година.

Коментирайки пандемията, Байдън заяви, че за първи път от началото на заразата случаите на коронавирус са намалели във всички 50 американски щати. Въпреки това той продължи да настоява за предпазливост по отношение на неваксинираните хора и ги призовава да се ваксинират, като каза, че това би било "излишна трагедия" за тях, като се има предвид, че има достатъчно ваксини, за да се ваксинират всички на възраст над 12 години.

Според анализа на агенция Ройтерс, смъртността в САЩ от Covid-19 през миналата седмица е спаднала до най-ниската си стойност от близо 14 месеца, като броят на новите случаи продължава да намалява за пета поредна седмица.

Смъртните случаи за седмицата, приключила на 16 май, възлизат на общо 4 165, най-ниският брой седмични жертви от март 2020 г., когато в страната бяха отчетени 2 293 смъртни случая. Средно около 600 души умират от коронавируса всеки ден в сравнение с пика от над 3000 смъртни случая на ден през по-голямата част от януари тази година.

Към края на миналата седмица около 37% от населението на страната е напълно ваксинирано, а 47% са получили поне една доза ваксина срещу Covid-19, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Президентът на САЩ също така коментира и тези, които все още искат да носят маски, след като са били напълно ваксинирани, посочвайки, че това е техен прерогатив, както и на онези бизнеси, които все още желаят да въведат задължителното носене на маски на работа.

Междувременно пресаташето на Белия дом Джен Саки посочи, че Джо Байдън планира да обяви по-късно в понеделник, че САЩ ще изпратят най-малко 20 милиона дози ваксини срещу Covid-19 за други държави до края на юни - първият случай, когато Съединените щати ще споделят с други страни ваксини, разрешени за американска употреба.

Това ще доведе до общ брой дози, които трябва да бъдат изпратени в чужбина, до 80 милиона, каза още Саки, визирайки и 60-те милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", която обаче не е одобрена за употреба в Съединените щати.

Този ход идва, тъй като се наблюдават спад в броя на ваксинациите в американските щати, докато страни като Индия се опитват да получат ваксини, за да овладеят нарастването на случаите на Covid-19.

Джен Саки добави, че предстои повече информация за начина на разпространение на ваксините.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка