Дезинфекцират 20 километра от АМ “Марица“ преди Капитан Андреево

Бизнесът иска държавна финансова помощ за фирмите със загуби от над 25%

Русия затваря границите си

Проф. Мутафчийски: Коронавирусът изчезва от организама за 28 дни Първите 1000 тествани за статистическия модел ще бъдат полицаи, каза шефът на националния щаб

Проф. Кантарджиев: Очакваме пика около Великден, но зависи как се спазват мерките

Жертвите на коронавируса в Италия надхвърлиха 10 000

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Борис Джонсън с писмо до всяко британско домакинство

Китай съобщи за 45 нови случая на заразата и 5-ма починали

Бебе почина от коронавирус в САЩ, 123 750 са заразените в страната

Седем нови случая на COVID-19 у нас, общо стават 338

Ето какво ще е времето днес

Каква смърт очаква зодиите

На 29 март 2020 да почерпят

Стрелците ги очаква успех, а Раците споделена любов – Дневният хороскоп на Алена

Джурасик парк строят с 1 млн. евро в курорта Вършец

Парк с фигури на праисторически животни и птици, обитавали преди 2,2 млн. години днешния Северозападен Балкан, започва да строи общинската управа във Вършец.

Атракционът се финансира с близо 1 млн. евро от европейските фондове и ще привлече нови туристи в минералния ни курорт, съобщи кметът Иван Лазаров. Проектът за палеонтологичния парк е разработен на базата на открито преди 32 години находище на древната флора и фауна край Вършец.

В околностите на село Долно Озирово са намерени останки от над 140 гръбначни животни, 79 птици и 5 вида растения, които са проучени от специалисти от БАН. Според учените фосилите са отпреди около 2,25 млн.г. по времето на късния плиоцен. Сред най-ценните открития са останките от неизвестен дотогава за науката вид птица – балканска шовиверия /подобна на днешната яребица/, мегантереон – вид саблезъб тигър, гигантски гепард, лешояди, мечки, лисици и рис.

Възстановки на древните животни ще бъдат поставени в парк с площ 10 дка във Вършец, а информационен център край тях ще разказва за времето, когато древните птици и животни са обитавали района.

„Джурасик” паркът в курортния град се реализира по проект за трансгранично партньорство с румънския град Крайова. Стойността на проекта е 1, 3 млн. евро, 85% от които са от Европейският фонд за регионално развитие. В Крайова със средствата ще модернизират музея „Олтения”. У нас вече текат процедурите по избор на строители, а паркът трябва да е готов до август 2021 г., каза кметът Лазаров.

„Развитието на туризма е приоритет на общината ни, а гостите в града и района растат. Само миналата година над 40 000 туристи са посетили Вършец”, заяви градоначалникът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Явно джурналягите не правят никаква разлика между периода „Юра“ (когато са живели динозаврите за последно) и „плиоцен“, който е доста по-късна епоха, с разлика има, няма 70 милиона години. Така че паркът не може да бъде „Джурасик“, а само „Плиоценик“.

  2. До опетков: Вземи се скрий, комплексар такъв. БСП ли ти плащат, за да се правиш на толкова отворен? Това е едно прекрасно начинание, което ще бъде добре за деца и подрастващи

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.