Диетологът Огнян Симеонов: Фрешовете стимулират напълняване

"Фрешовете стимулират напълняване, колкото и странно да звучи. Фибрите са спирачният път за навлизане в кръвния поток на захарта, съдържаща се в плодовете. Когато се повдигне рязко кръвната захар, тялото изпада в инсулинен шок, който в защитна реакция започва да произвежда инсулин, за да свали кръвната захар. Когато това се случи, тялото натрупва излишни телесни мазнини като предпазен механизъм." Това обясни в интервю за „Фокус” диетологът Огнян Симеонов за употребата на разхладителни напитки през летния сезон.

По думите му през летния сезон най-добрите напитки си остават на първо място водата, след това смуутитата.

„Много популярни са и фрешовете, но смуутитата са в пъти по-подходящи. Соковете от масовите машини, в които се слагат готовите изплакнати кори, в тях се съдържат над три различни вида химикал при пренасянето на плодовете. Фрешовете от големите супермаркети не са подходящи за хората”, уточни диетологът.

Според него обаче, ако е направен с обелен плод или плодът е ръчно изцеден, е различно. „Вкъщи, ако си го приготвим е добре, но в големите маркети, не е подходящо. Предимството е смуутито пред фреша, тъй като фибрите и всичко се запазват. Това е в пъти по-полезно за перисталтиката и здравето на човека”, подчерта Симеонов.

Той обясни, че смуутито се прави с цели плодове и може да е от един или повече видове – например, един банан, един портокал, една праскова или нарязан пъпеш.

„Слагаме всичко в блендер с малко вода и го разбиваме. За фреша, плодът се пуска в машина и се извлича самият сок. Най-доброто си оставя яденето на плода цял”, каза още Огнян Симеонов.

Коментари

Задължително поле