Директорът на болницата в Карлово: Думите на премиера ни дават надежда

Думите на премиера ни дават надежда. Ние сме окуражени. това заяв д-р Христо Пелев – директор на болницата в Карлово - по БНР. Днес на среща с представители на Сдружението на общинските болници премиерът Бойко Борисов обеща, че общинските болници, които имат нужда от пари, ще ги получат. Той увери, че по време на неговото управление няма да бъдат закривани лечебни заведения.

„Ние не искаме дотации. Искаме да се изплати медицинската дейност, която сме извършили… Бюджетът, който го дава НЗОК, го вкара в лимитирания бюджет. Досега дейностите за ражданията и за хемодиализата бяха безлимитни, те не влизаха в бюджета на здравното заведение. В сегашния бюджет, който дадоха за януари, те вкараха безлимитната дейност в бюджета, който е лимитиран. Получи се следното – 282 хил. лв. бюджет, вътре са вкарани тези 60 хил. лв., а досега те бяха извън този бюджет. Така бюджетът за клинични пътеки по дейност е 222 хил. лв. Такъв бюджет карловската болница не е имала досега“, обясни д-р Пелев.

По думите му по този начин се затваря възможността за приемане на пациенти по другите клинични пътеки. Той подчерта, че тази нова ситуация е от 29 януари. Според него и болници от други градове ще започнат да реагират по същия въпрос.

„Реален факт е, че парите са повишени. Реалното усещане на нашето ниво на болниците е, че на нас ни се намалява бюджета“, подчерта д-р Пелев.

Коментари

Задължително поле