Директорът на МБАЛ-Пазарджик иска помощ от ВМА за тотална дезинфекция

От Военномедицинска академия в София да се изпрати помощ на МБАЛ-Пазарджик за извършване на тотална дезинфекция.

Това поиска директорът на болницата д-р Красимир Темнилов на днешното заседание на Областния кризисен щаб в Пазарджик, информира БНР. Той помоли за съдействие областния управител Стефан Мирев и Регионалната здравна инспекция.

Причината е големият брой заразени медици в лечебното заведение - общо 18, от които 13 са в Отделението по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

Тази сутрин бяха потвърдени нови три случая - 67-годишен лекар, 42-годишна медицинска сестра и 63-годишна санитарка. И тримата работят в интензивното отделение и са в добро общо състояние, под домашна карантина.

Днес в 16 часа изтича карантината в Интензивното отделение, но пред вид факта, че от вчерашния ден има три лица, медицински специалисти, които са с положителни проби, днес Щабът взе единодушно решение карантината в Интензивното отделение да бъде удължена до 16 часа на 16 май. Това съобщи областният управител Стефан Мирев, който е и председател на Областния кризисен щаб в Пазарджик.

"Всички указания, които са дадени по дезинфекционните мероприятия, са изпълнени. Тестуваме всички и за съжаление имаше отново положителен резултат на практически здрав медицински персонал", заяви д-р Красимир Темнилов.

Той поиска съдействие от специалистите от ВМА-София за извършване на тотална дезинфекция в МБАЛ-Пазарджик.

В тежко състояние е 89-годишен мъж, настанен в интензивния сектор на инфекциозното отделение в МБАЛ-Пазарджик. Останалите пациенти с Covid-19 там са в задоволително и добро общо състояние.

Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова. Тя уточни, че също в добро състояние са и петимата пациенти с коронавирус, настанени в МБАЛ "Хигия"в Пазарджик.

62-ма души са заразени с Covid-19 в Пазарджишка област. 20 от тях са хоспитализирани - 14 в МБАЛ-Пазарджик, 5 в МБАЛ "Хигия" и един в МБАЛ "Пълмед"-Пловдив. Това съобщи пазарджишкият областен управител Стефан Мирев.

17 са излекуваните пациенти. Общият брой на поставените под карантина в областта е 1983, уточни Мирев.

Спешността се разпределя между лечебните заведения в областта, така че населението да е обезпечено откъм интензивни грижи и реанимация, подчерта д-р Петрова.

Болници "Хигия" и "Здраве" в Пазарджик и "Унихоспитал" в Панагюрище поемат спешността. Такъв ангажимент е поет и от Центъра за спешна медицинска помощ, обясни директорката на РЗИ-Пазарджик.

Продължава набирането на проби от домовете за възрастни хора и други социални домове. 510 са пробите, които до момента са изпратени в референтни лаборатории. Тестувана е по-голямата част от персонала, започва тестуването и на домуващите, увери д-р Фани Петрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве