Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Добрите страни на пандемията

Светът е пред нов Ренесанс. Това не е обикновеният рестарт на икономиката или личностно обновяване. Пандемията от корона вируса се означава вече като новия Апокалипсис. А какво следва след всеки апокалипсис? Земята се завърта по нова орбита – цивилизацията навлиза в нов цикъл. Досега врачките предричаха всичко това за 2000 г., но очевидно планетарните сметки са други.

Налице са вече и първите симптоми за процес на преосмисляне: в структурата на обществото, в етико-естетическите нагласи, в икономическите приоритети, в аксиологическите параметри на общуването.

Ето само някои сигнали, че след година светът ще бъде друг:

1. Учените разбраха, че разработките им трябва да бъдат насочени не в посока на оръжейно производство и технологично забавление, а в посока на баналното опознаване на природата. Дарвин все още е прав: нито един животински вид не е по-висшестоящ от друг, а борбата за оцеляване (естественият подбор) е по-силна от правовата държава.

2. Правителствата осъзнаха, че ЕС и подписаните договори са една фалшива завеса, зад която театърът на всяка нация се играе на отделна сцена. Декорите ще издържат тежестта ни, ако сме дисциплинирани; ако подкрепяме собствената си природа, производство, население – както в градината на Рая.

3. Хората проумяха, че личната хигиена е новият култ, по-силен от Бог и Президента. А чудодейното хапче всъщност е чиста вода и сапун.

4. Всеки човек оцени свободата на живото общуване (с приятели, колеги, роднини, непознати) като най-голямата придобивка на съвременния човек. Идва моментът да отворим прозорците към светлината, преди прозорците от компютърния екран да ни зазидат окончателно.

5. Всички разбрахме, че душите ни са болни от омраза, а вирусът на всяка болест търси точно такова гнездо.

След година ще видим един нов свят: под въпрос ще бъдат доста от стереотипите, с които живяхме. Внимателно с глобализацията – тя носи предимства за световните картели, но унищожава индивидуалността на отделните нации; внимателно с хедонистичната мания – забавления на всяка цена и навсякъде по света; внимателно с консуматорската страст: пестеливостта на българина е известна, но и той свикна по западен образец да живее на кредит. Бог обаче не дава кредит на никого. Още по-малко това важи за естествения подбор.

България днес има невероятния шанс да покаже на света, че сме най-дисциплинираната нация, най-устойчива срещу паника, отчаяние и хленчене. Нека бъдем първи в Европа: с най-малко заболели, с най-малко смъртни случаи. Това е постижимо. Има ли някой, който още не е разбрал, че охраната на всеки е в собствения му разум?

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.