Доживотен затвор чака двойния убиец Викторио

Снимка: Архив

Преди година охранителят застреля жена си и невръстното си момиченце

Разследват защо МВР не му е взело пистолета през 2015 г.

Викторио Александров - частният охранител, който застреля бившата си приятелка и едногодишното си момиченце в София точно преди година, най-вероятно ще бъде един от първите убийци без право на съкратен процес. В началото на октомври парламентът прие допълнение в Наказателно-процесуалния кодекс, което отне правото при самопризнания извършителите на умишлено причинена смърт да получават автоматично една трета по-ниска присъда. Промяната на закона бе публикувана тази седмица в “Държавен вестник” и влиза в сила от събота - 26 октомври. Същият ден, малко преди да се изпълни една календарна година от двойното убийство, опечалените близки на жертвите ще се съберат на панихида и освещаване на паметника на гроба на 23-годишната Дарина Министерска и едногодишната Никол.

Очаква се обвинителният акт срещу 27-годишния Викторио да бъде внесен най-късно до края на ноември. Мъжът е подведен под отговорност по член 116 от Наказателния кодекс и по този текст може да получи от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна. Ако подсъдимият направи пълни самопризнания, или признае фактите и експертизите от обвинителния акт и процесът мине без разпити на свидетели и вещи лица, съдът може да отчете това като смекчаващи вината обстоятелства. Но въпреки това да постанови доживотна присъда за двойния убиец, така че в близките поне 20 години той да няма право да подава искания за условно предсрочно освобождаване.

На 29 октомври 2018 г., около 13 ч по обед Викторио застрелва Дарина, с която са живели доскоро без брак и имат дете. Грабва малката Никол и я отвлича. Камери в кооперацията в столичния квартал “Надежда” заснемат как мъжа изнася детето. Сигналът за убийството е подаден от Ваня Министерска - майката на Дарина, която намира дъщеря си простреляна малко след 18 ч.

Столичната полиция започва трескаво издирване на Викторио, около 20 ч снимката му е пусната по медиите. По-късно се оказва, че около 19 ч Викторио и Никол са се качили в такси в квартал “Хаджи Димитър”, където живее бащата на мъжа. Повече от час шофьорът Петьо Павлов ги кара напред-назад из София. Клиентът с детето не знае къде да отиде, а Никол непрекъснато плаче.

Внезапно Викторио вади пистолета си и опира дулото в тила на таксиджията. Заповядва му да кара към някой от виедуктите на магистрала “Хемус”. Казва, че ще скочи от моста и ще се самоубие. Пита Павлов дали ще вземе детето, но шофьорът признава, че му е отказал да поеме грижата за чуждо дете. Накрая Викторио решава да изостави таксито и с Никол слизат до една бензиностанция в района на Долни Богров.

Веднага щом ги оставя, Павлов съобщава на диспечерите и полицията и в района са изпратени спецчасти, тъй като издирваният престъпник е въоръжен. Започва претърсване на околността. Към 23,30 ч от изоставена постройка край пътя прозвучават гърмежи. Малката Никол е простреляна в окото и откарана в критично състояние в болница, където умира към 1,30 ч на 30 октомври.

Викторио има рана на главата от опит за самоубийство, но куршумът само го е одраскал. Раната е обработена и след няколко дни той е отведен в съда, където магистратите постановяват да остане за постоянно в ареста.

През март тази година Ваня и Георги Министерски - родителите, изгубили единствените си дъщеря и внучка, внасят молба до главния прокурор, в която изразяват опасенията си, че полицията може да прикрие факти от разследването, защото близка родственица на Викторио е на ключов пост в едно столичните РПУ-та. По молбата им веднага е разпоредено да се извършат допълнителни следствени действия.

Близките сочат още два случая, в които мъжът е тормозил приятелките си преди изобщо да се е познавал с Дарина. Първият е от 2012 г. с ученичка от град Елин Пелин, която била подложена на преследване, но близките й не пожелали да се жалват в полицията, където по това време работела същата родственица.

Вторият е от 2015 г. в Бухово, където Викторио заплашвал със същия пистолет родителите на момиче, с което се е скарал. Тогава той бил облечен с фланелка с емблема и инициали на един от спецотрядите на МВР и на улицата го видял полицай, истински член на отряда, който повикал колегите си.

Вместо от служба КОС да изземат и разрешителното, и оръжието на Викторио 3 години преди да застреля Дарина и Никол, по случая се води някаква преписка, чийто следи се губят.

“Научихме, че Викторио е купил пистолета от частно лице - свой колега от охранителна фирма и дълго време го е носил без разрешително, което му е издадено през 2013 г. - разказа пред “Труд” Ваня Министерска. - По-късно той е говорил с продавача да даде фалшиви показания, за да може да Викторио си напасне датите, но чест прави на човека, че не се е съгласил да лъже от някаква зле разбрана колегиалност”, каза още майката на Дарина. Почернената жена е сигурна, че с мъжа є ги чака дълъг процес в Софийския градски съд и на горните две инстанции, но с няколко думи казва така: “Съгласни сме да изтърпим всичко, но не и убиецът на нашата дъщеря и внучка да се отърве с лека присъда”.

Коментари

Задължително поле