"Дойче бан" продава на търг стотици изоставени велосипеди всяка година

Снимка: Уикипедия

Миналата година германският държавен железопътен оператор Дойче бан (Deutsche Bahn) продаде на търг стотици изоставени велосипеди, предаде БТА. 

"Всяка година на и около нашите 5400 железопътни гари биват намирани около 2700 велосипеда", обясни говорителка на Дойче бан на въпрос на ДПА. Около половината от тях се продават на търг, като преди това биват задържани в продължение на поне 10 седмици.

Цената, която велосипедът получава на търга на място в Берлин-Лихтенберг например, зависи от вида на велосипеда и неговото състояние. Средната сума, която се получава на търга, е 60 евро за велосипед, каза говорителката. Въпреки това в различни градове също са били продавани на търг е-велосипеди, като офертите са надхвърляли 300 евро.

"Постъпленията от всеки велосипед първоначално се съхраняват на отговорно пазене", обясни говорителката. Ако бившите собственици се явят в рамките на три години след търга, те имат право на платените приходи, които след това ще им бъдат изплатени. 

В противен случай "събраните пари се използват за финансиране на управлението на изгубеното имущество", каза говорителката. Големият обем изгубена собственост и управлението на изгубената собственост, като обработка, съхранение, връщане на собственика и рециклиране, са свързани с високи разходи.

Всяка година на гарите и във влаковете на Deutsche Bahn в цяла Германия пътниците губят около 250 000 вещи. Това са почти 700 забравени предмета на ден. Сред тях са предмети от ежедневието като мобилни телефони, както и любопитни вещи като зъбни протези, сватбени тоалети и одежди на съдии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл