Доклад на ООН: Парниковите емисии са се увеличили до рекордно ниво

Емисиите парникови газове са се увеличили до рекордно ниво миналата година и температурите в света може да се повишат двойно повече от глобално съгласувания таван, ако не бъдат взети мерки, сочи публикуван днес доклад на ООН.

Документът е едно от проучванията, публикувани преди климатичната среща в Мадрид следващата седмица, която има за цел да обедини световните лидери в идеята да ограничат промените.

„Както стоят нещата, температурите може да се очаква да се повишат с 3,2 градуса по Целзий този век, което ще доведе до мащабни и опустошителни климатични ефекти“, се казва в изследването, подготвено от Програмата за околна среда на ООН.

В него се казва още, че най-безопасният таван, заложен в Парижкото споразумение – 1,5 градуса, ще наложи съкращаване на вредните емисии със 7,6% годишно от 2020 до 2030 г.

Докладът посочва, че САЩ са един от няколкото големи източници на вредни емисии заедно с Бразилия и Япония, които не успяват да приложат собствените си цели. Турция и Русия, например, се справят с тях, но трябва да положат още усилия в тази сфера.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят