Документален филм разкрива светския живот на Варна - блясък и скандали, от началото на XX

Живите легенди на вариетето у нас Нина Козина, Георги Попов- Гогича и големият танцьор Георги Пейчев – Степа са сред главните действащи лица в новата документална форма на БНТ2  „№1 – Туризмът: Светският блясък на Варна". Те представиха в казино "Черно море" предпремиерата на лентата, която ще бъде излъчена в края на август на големия екран. Скандали, зрелища и първите шантани, новата европейска мода, нахлула в първите светски балове, когато Варна сваля ориенталските одежди, още много любопитни и бляскави моменти  край морето от началото на ХХ век до демократичните промени и през социализма, показва новия филм.

Първият светски скандал се разразил в прочутото и луксозно кафене "Лондон" през 1918 г., когато започнали дами да сервират питиетата на господата. Това разгневило по-консервативните посетители, които хвърлили вестниците си в заведението и се заклели повече кракът им да не стъпва там. Но не след дълго отново са се върнали.

Спомени за първите вариетета и вариететни програми, повечето от тях дело на покойния Хачо Бояджиев, разказаха известната авторка на спектакли Нина Козина и музикантът Георги Попов. Те припомниха времето на 50-те години, когато във Варна е гостувала Леа Иванова, след нея вокалната изпълнителка Нора Нова. Култовото място за нашите звезди от 70-те години насам Богдана Карадочева, Орлин Горанов, е била  варненската "Астория" на мястото на Фестивалния и конгресен център в града. Независимо колко важни персони посещаваха нощния живот, а и ни вдигаха посред сън да танцуваме и играем на другарите през соца, за вариететното изкуство не се пишеше, беше потънало в някаква мистика, припомня Нина Козина.

Авторите на филма са журналистката от БНТ Бистра Варнева, която за поредицата "№1 -Туризмът" е получила две отличия от Министерството на културата и много награди от международни фестивали за документално кино, както и колегата й Емилиян Ялъмов, известен светски репортер и в наши дни. Режисьор на лентата е Мариета Бобева, а оператор Емил Жупов. Като изявен  дизайнер Албена Свещарова представя в лентата модата край морето през всички тези години.А ролите се изпълняват от титуловани красавици във Варна, участват професионални танцьори, музиканти, използван е богатият архив на Етнографския музей в града.

Коментари

Задължително поле