Доля Гавански - Аристократична загадка

Името й не е толкова популярно в България, защото работи и твори извън родината си, но визитната й картичка е впечатляваща, а липсата на постоянни крясъци в медиите доказва, че тя е една деликатна жена, аристократична загадка на родната сцена. Доля Гавански изпълнява една от главните роли в “18% сиво” - новият филм на режисьора Виктор Чучков-син, по романа на Захари Карабашлиев. Лентата тръгва по кината в началото на следващата година.”

“Може би търсех актриса, която да разбира и да е преживяла нещо от основните теми във филма, за да даде и нещо лично и да обогати образа. А именно изграждане на живот на друго място, не там където си роден”, разказва Виктор Чучков.

Историята е пленителна и силна. Следвайки своята мечта, влюбените Захари и Стела се преместват от Варна в Лондон. Но оцеляването в новата страна не е толкова лесно, и когато жена му го напуска, Захари се отправя на лудо пътешествие от Лондон до Берлин, по време на което среща поредица от необикновени хора. Това е пътуване, което разкрива истината за неговата изгубена любов, и в крайна сметка го довежда до неудобни открития за самия него.

“Ролята много ме трогна, както и цялата история и филма го правих от сърце. Толкова много българи се преместиха в Англия в търсене на реализация или по други причини, разделени от приятели, семейства, от своя дом. Аз усещам тези хора и донякъде и моята история е свързана с това. Светът е в голямо движение както никога досега. Моята героиня Стела носи чертите на съвременната жена, тя обича своя мъж, но и стои наравно със него, тя е самостоятелна, борец, но и крехка. Мисля, че във филма много жени ще припознаят себе си” - споделя актрисата, която също работи по сценария, заедно с Хилари Нориш.

Доля Гавански е родена във Варна, с български и черногорски корени. Кариерата й е пъстра и възходяща - театър, кино, телевизия, общуване със световни величия.

Любопитна история на сцената е срещата й с Анджелина Джоли.  По време на кастинг за роля в режисьорския дебют на холивудската икона - “В земя на кръв и мед” (2011), става ясно, че Доля е бременна, но Анджелина Джоли дописва роля за нея. Така Доля играе в дебюта на суперзвезата.

Актрисата може да се похвали и с други запомнящи се участия - от години се изявява в театрите във Великобритания, снима се в различни ТВ продукции, а никога няма да забрави ролята си в късометражния “Желание 143” по една проста причина - филмът бе номиниран за Оскар.

Израства в Белград, Самарканд, Санкт Петербург и Москва. Учи актьорско майсторство в Москва при заслужилия артист Владимир Федоревич Гордеев, ученик на Андрей Тарковски, след което е приета в Лондонската актьорска академия. Завършва и университета Кембридж и защитава докторантура по тема “Мейрхолд и руски театър”.

Работила е с редица световни имена като популярния актьор, комик и продуцент Стийв Куган, актьора Роб Брайдън, театралния режисьор Макс Стафорд Кларк и артистичния директор на Royal Shakespeare Company сър Тревор Нън. Има много роли в театрални постановки от Шекспир до съвременни автори като например в West End (Лондонския Бродуей) в Rock N Roll на Том Стопард с Доминик Уест, както и многобройни телевизионни и радио драми на BBC.

В главната роля в “Дамаскус” си партнира с Юън Бремнер (Трейнспотинг) и го представят от Лондон през Торонто до Ню Йорк. Това е пиесата, която печели много награди и е приета възторжено от критиката на водещите световни медии, сред които и "Ню Йорк таймс", "Гардиън", "Варайти" и други.

А по Би Би Си дебютира в ролята на Мона Лиза в сериала “Леонардо”, където си партнира заедно с носителя на Оскар - Марк Райлънс. Участва във филми на Майкъл Уинтерботом, Сузана Уайт, Анджелина Джоли (както стана дума), Любиша Самарджич и други.

В последно време, придобива световна популярност с играта Overwatch, в която тя озвучава “най-силната жена в света” - Заря. Ако не знаете каква е тази игра, питайте хлапетата. Те са луди по нея. Доля получава две награди (съвместно с целия екип) - Behind the Voice Actors Awards.

Доля Гавански е представяна като английска актриса и режисьорка, но кръвта вода не става.

“Бъдете сигурни - няма начин да забравя българските си корени”, категорична е Доля и допълва, че въпреки че живее в Лондон, всяко лято отскача до родното Черноморие.

 

Феминизъм и революция

През 2015-а Доля Гавански създава собствена продуцентска компания “Thea Films”, а в последния й филм “Woman’s day” беше селектиран в официалната програма на Московския филмов фестивал.

“Идеята за филма се появи при гледане на архивни материали за един друг мой филм. Когато ги подреждате, виждате как образът на идеалната жена се променя на различни етапи от съветската епоха. И ми стана интересно да разбера кои са те, тези идоли от минали години и героините на нашето време. Научете техния характер, мисли, страхове, надежда”, казва Доля.

“Ако погледнете по-дълбоко, видът феминизъм, възникнал по време на революцията, постоянно променящ се, получи изкривена съветска форма: “Аз и конят, аз и бикът, аз и жената и мъжът” и цветя веднъж годишно като снизхождение - никой не е анализирал това”, коментира филма критичката Маша Чембърлейн.

 

За нея

Има усет към същността

По време на дълъг кастинг период, избрах Доля за една от главните роли, защото освен добрите си актьорски способности и опит в британския театър, кино и телевизия, тя носеше в себе си нещо повече. Богата култура, дълбочина, познаваше добре и двата свята на житейско и културно ниво, Англия, където живее и работи от повече от 20 години. Доля е интелигентен актьор с усет към същността на историята, разсъждава много аналитично за ролята си и още преди снимките активно се включи в изграждането на образа си във филма с много идеи и сърце.

Виктор Чучков - син, режисьор на “18% сиво”

 

Търси различния ъгъл

Филмът “Деня на жената” е калейдоскоп на безценния облик, който е пресъздаден за онези времена, от режисьора Доли Гавански. Самата тя се интересуваше от този свят и преди това; тя израсна в СССР, търсеше отговори на личните си въпроси - каква е съдбата на съветската и руската жена? Невъзможно е да се направи такъв филм, по който и да е руски телевизионен канал, защото откъснатият поглед отвън е по-точен, може би по-клиширан в нещо, но със сигурност е изпълнен с любов и искрен интерес към своите героини.

Маша Чембърлейн, журналистка, водеща на програма “Афиш” по Radio RT

 

Доля е усмивка и уют

Първата ни среща беше в театъра. На едно от изданията на МТФ “Варненско лято” тя дойде със спектакъла “Нирвана” по пиесата на Константин Илиев. Лондонска постановка от независимата сцена. Запомних гласа и очите й. След време се срещнахме в Лондон и тя ме покани да гледам документалния й филм за събитията на Майдана в Киев. Бях впечатлен от работата й. В живота Доля е усмивка и уют. Очаквам с нетърпение ролята й в “18 процента сиво”. Доля е загадка!

Георги Тошев, продуцент и журналист

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети