Доматите рекордно скъпи от 10 години насам

Внасяме ги от Полша, Гърция и Турция

Цените на доматите у нас са рекордно скъпи за последните 10 години, съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов. По думите му при спадналото производство цените зависят и от логистиката, включително и от редуването на топло със студено време.

Зеленчуците поскъпват в последните години заради климатичните условия и лошите реколти и това се отнася за доматите, краставиците, лука, картофите и зелето, посочи председателят на ДКСБТ.

По последни данни на комисията вносните домати на едро се търгуват по 2,30 лева за килограм (отбелязват поевтиняване), а вносните краставици по 2,77 лева за килограм и при тях няма промяна.

Картофите поскъпват с 1,1 на сто и се продават по 0,93 лева за килограм на едро. Морковите се търгуват по 1,03 лева за килограм. Зелето поскъпва с 3,8% до 1,09 лева за килограм.

Домати внасяме от Полша, Гърция и Турция.

Той подчерта, че миналата година е била доста добра за плодовете. Ябълки, банани и портокали не са поскъпнали.

През февруари сегашните равнища на цените са нормални. Пазарът е висококонкурентен, а цената е висока заради липса на количества, обясни Иванов. По думите му цената на месото се запазва за дълго време, стабилни са цените и на млечните продукти.

Експертът отбеляза вдигането на цената на брашното, като тип “500” поскъпва с 6,8 на сто и се продава по 0,94 лева, въпреки че реколтата не беше лоша, макар и по-ниска спрямо 2017 г.

Коментари

Задължително поле