Доналд Тръмп готви сериозни стратегически проблеми за Северна Корея и Китай

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп готви сериозни стратегически проблеми за Северна Корея и Китай, пише журналиста Марк Тиесен в авторитетния американски вестник The Washington Post.

Обявявайки намерението си да напусне Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО)от 1987 г., американският президент Доналд Тръмп отбеляза нарушенията на Русия и факта, че това споразумение не ограничава развитието на Китай, който има най-голямата програма за развитие на балистични ракети в света. Въпреки това истинската причина за оттеглянето на Тръмп от ДРСМО може да бъде различна. Решението на американския президент е ясно послание за Северна Корея, което показва, че ако Пхенян се откаже от денуклеаризацията, тогава изолираната страна може да бъде обкръжена от американски ракети с малък и среден диапазон. Белият дом посочи на Пхенян, че може да има допълнителна възможност да нанесе удар в Северна Корея без предупреждение, пише Марк Тиесен.

Разгръщането на американски ракети по време на Студената война доведе до протести в цяла Европа, но също така оказа сериозен натиск върху Москва, полагайки основите на редица дипломатически успехи в областта на контрола върху въоръженията, включително в Договора за ЕС.

Изявлението на Вашингтон за излизане от ДРСМО може да окаже подобен натиск върху Пхенян. ДРСМО забранява използването на конвенционални и наземни ядрени ракети, чийто диапазон варира от 500 до 5 500 километра. Освободени от ограниченията, предвидени в Договора, Съединените щати ще могат да разгръщат стотици конвенционални ракети с малък и среден обсег в базите си в Азия, включително остров Гуам, разположен на 3 400 километра от Северна Корея, и бази в Япония,на стотици километри от територията на КНДР. Съединените щати вече няма да трябва да изпращат самолетоносачи до Корейския полуостров. Разгръщането на ракети със среден обсег в региона би позволило на Вашингтон винаги да държи Пхенян на мушка.

Пхенян, разбира се, не иска Съединените щати да разположат своите ракети точно до него. Китай също не би се радвал на подобен сценарий, тъй като знае, че разполагането на американски ракети в региона ще доведе до възстановяването на превъзходството на САЩ в Тихия океан. Според бившия ръководител на американското Тихоокеанско командване, адмирал Хари Харис, Китай има "най-големия и най-разнообразен ракетен арсенал в света", като 95% от ракетния арсенал на КНР не е в съответствие с ДРСМО, ако Пекин подпише договора. Фактът, че в Китай има ракети, с които Съединените щати не разполагат, поставя Вашингтон в неблагоприятно положение в случай на военен конфликт с Пекин. Както отбеляза Дан Блументал, експерт от Американския институт за предприемачество, единственият отговор на Вашингтон в случай на конфликт с Пекин би бил стартирането на междуконтинентални балистични ракети, но това е неприемлива възможност. Оттеглянето на САЩ от договора ще позволи на Вашингтон да разгърне конвенционални наземни ракетни системи в Гуам и Япония, като разшири възможностите на САЩ за ограничаване на агресията на Китай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят