Доналд Тръмп е предупредил Иран за евентуална атака, но предпочита да преговаря с Техеран

Снимка: Архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изпратил послание до Иран чрез Оман, в което е информирал Техеран, че Вашингтон се подготвя да атакува страната, заявиха в петък неназовани ирански представители, цитирани от Ройтерс.

Това е станало, малко след като вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че късно снощи Тръмп е одобрил военни удари в отговор на сваления от иранска ракета американски военен дрон, но в последния момент е отменил атаката. Твърди се, че отказът за нападение е бил направен въпреки съветите за подобни мерки на държавния секретар Майк Помпео, на директора на ЦРУ Джина Хаспел и на съветника по националната сигурност Джон Болтън.

В посланието си към Иран Тръмп е отбелязал, че САЩ не желае война, а разговори", като американският президент е добавил, че дава на Техеран краен срок за започване на преговорите, според информацията на Ройтерс.

"В посланието си Тръмп заяви, че е против всякаква война с Иран и иска да разговаря с Техеран по различни теми. Той даде кратък период от време, за да получи нашия отговор, но това което ще му кажем в момента е, че решението за диалог зависи от върховния лидер Аятолах Али Хаменей", съобщава пред Ройтерс висш ирански служите, поискал да запази анонимност.

Втори ирански служител пък посочи пред агенцията: "Ние дадохме ясно да се разбере, че нашият лидер е против всякакви преговори, но съобщението ще бъде предадено на него, за да вземе решение ... Въпреки това казахме на оманския официален представител, който ти предаде посланието на Тръмп, че всяка една атака срещу Иран ще има регионални и международни последици".

Коментари

Задължително поле