Доналд Тръмп пред ООН: ОПЕК продължава да ограбва света

САЩ защитават тези държави напразно, заяви американският президент

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че членовете на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол - бел.ред.) продължават да "ограбват останалата част от света".

"Страните от ОПЕК ограбват света. Ние защитаваме тези държави напразно, а те се възползват от нас като повишават цените (на петрола - бел.ред.). Искаме да престанат да ги намаляват. Няма да търпим тези ужасни цени още дълго", заяви Тръмп в речта си пред 73-ото Общо събрание на ООН в централата на организацията в Ню Йорк.

"Затова поздравявам европейските държави, които се опитват да се откъснат от енергийната си зависимост от Русия. Германия ще стане напълно зависима от руски енергийни доставки, ако не преосмисли политиката си", каза още президентът на САЩ.

САЩ работят със страните от Близкия Изток, включително с Йордания и Египет, за формирането на стратегически регионален съюз с цел укрепване на сигурността, обяви Доналд Тръмп.

„В крайна сметка работа на всяка страна от региона е да реши какво бъдеще иска за себе си. По тази причина САЩ работят със страните от Персийския залив, включително с Йордания и Египет, за да формират регионален стратегически алианс, с помощта на който близкоизточните държави ще могат да подпомагат просперитета, стабилността и сигурността в своя регион“, обясни американският президент.

По неговите думи, разрешаването на сирийския конфликт също трябва да помогне за решаването на проблема с режима в Иран. „Всеки вариант за разрешаване на хуманитарната криза в Сирия трябва да включва изработването на стратегия по отношение на ужасния режим, който я разпалва и финансира (кризата). Това е корумпираната диктатура в Иран“, обясни Тръмп.

Американският президент заяви, че Вашингтон призовава за оживяване на мирния процес в Сирия под егидата на ООН, но е готов да отговори със сила ако бъде използвано химическо оръжие. „Нашата обща цел трябва да бъде деескалацията на военния конфликт и търсенето на политическо решение, което да отразява волята на сирийския народ“, заяви държавният глава на САЩ, като предупреди, че Америка ще „отговори“, ако сирийската правителствена армия използва химическо оръжие.

Тръмп заяви още, че САЩ ще предоставят помощ само на страните, които считат за приятелски.

„Ще преценим кое работи и кое не работи и дали страните, които получават нашите долари и на нашата защита взимат присърце нашите интереси. В бъдеще ще предоставяме външна помощ само на тези, които ни уважават и са ни искрени приятели“, подчерта американският президент.

Той използва речта си на 73-ото Общо събрание на ООН, за да отбележи, че Международния наказателен съд (МНС) в Хага няма никаква легитимност и нарушава „всички принципи на правосъдието“.

„Що се отнася до Америка, МНС няма юрисдикция, няма легитимност, няма власт“, категоричен е американският президент. „МНС претендира за почти универсална юрисдикция над гражданите на всички страни, нарушавайки принципите на правосъдието, справедливостта и честния процес. Никога няма да предадем суверенитета на Америка на неизбраната и безотчетна глобална бюрокрация“, каза Тръмп.

Коментари

Задължително поле