Тръмп за доклада на Мълър: Играта свърши (обзор)

Доналд Тръмп коментира оповестяването на доклада на Робърт Мълър със своя снимка с надпис “Играта свърши” (напомнящи за филма “Игра на тронове”), които публикува в туитър.

Кремъл разочарован от качеството на документа

Няма основания за повдигане на обвинения срещу президента на САЩ

Няма сговор, няма възпрепятстване. За хейтърите и радикалните леви демократи играта свърши. Това написа в туитър президентът Доналд Тръмп след дългоочакваното публикуване на доклада на US спецпрокурора Робърт Мълър за разследването на руската намеса в изборите в САЩ от 2016 г.

“Днес е хубав ден за мен”, сподели още Тръмп и допълни, че “такава измама не бива да се случва с никой друг президент”.

Докладът от близо 450 страници бе оповестен късно в четвъртък. От документа става ясно, че Мълър не разполага с достатъчно доказателства за предположението, че Тръмп и негови сътрудници са участвали в престъпен сговор с руснаците преди изборите, които Тръмп спечели. Но пък Мълър констатира, че предизборният щаб на Тръмп е приветствал усилията на Кремъл за саботаж и е очаквал, че би могъл да се облагодетелства от хакването и изтичането на имейли на демократите.

Все пак заключението на документа е, че Тръмп е бил избран за президент с помощта на чуждестранна сила, като в подкрепа на тази теза се изброяват множество срещи между негови съветници и руснаци, опитващи да окажат влияние върху кампанията и преходния президентски екип.

Същевременно в доклада се посочва, че след като е започнало федералното разследване по въпроса за руската намеса, президентът многократно се е опитвал да му попречи. Мълър е описал 11 случая, в които Тръмп или неговият предизборен щаб са били въвлечени във възможно възпрепятстване на правосъдието.

Въпреки това разследващите са решили да не повдигат обвинения срещу президента, изтъквайки множество правни и фактически ограничения. Но пък докладът намеква, че Конгресът на САЩ би могъл да преследва действията по възпрепятстване на разследването като престъпления.

В коментар на доклада вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е разочарована от качеството на документа. Песков посочи, че той не съдържа “никаква нова информация”, нито аргументирани доказателства, че Русия се е месила в изборния процес в САЩ. И посъветва американците да се поинтересуват за какво са били похарчени държавните средства, отпуснати на Мълър и екипа му за разследването.

Коментари

Задължително поле