Доналд Тръмп ще публикува стенограма от разговора си със Зеленски

Американският президент Доналд Тръмп обяви в Туитър, че тази седмица ще публикува стенограма на своя "първи и съответни най-важен" разговор по телефона с украинския си колега Володимир Зеленски. Дискусиите между двамата лидери станаха повод за започване на процедура по импийчмант срещу Тръмп.

"За да продължа да бъда най-прозрачния президент в историята тази седмица аз ще публикувам стенограма от първия и съответно най-важен телефонен разговор, който съм имал с украинския президент. Сигурен съм, че ще го намерите за вълнуващ", написа Тръмп в Туитър.

По-рано Белият дом обнародва стенограма от юлския разговор между двамата президенти, в който министерството на правосъдието на САЩ не намери нарушения на националното законодателство, както и основания за по-нататъшно разследване.

Демократите в Камарата от своя страна публикуваха вчера стенограма от показанията, дадени на 23 октомври от високопоставена служителка на Пентагона по време на слушанията пред комисиите, водещи разследването за импийчмънт на президента.

Заместник-помощничката на министъра на отбраната по въпросите за Русия, Украйна и Евразия Лора Купър казала на закритото заседание на три ключови комисии на Камарата, че Белият дом и Държавният департамент така и не обяснили на военното министерство на САЩ своето решение да замразят военната помощ за Украйна, като се мотивирали само с "опасения, свързани с корупцията" в тази страна.

Заради липсата на такива разяснения за замразяване на помощта, посочила Купър, на равнище заместник-шефове на американските министерства "започнаха да се изказват опасения дали това съответства на законните положения". Украйна, според нея, е изпълнила всички изисквания за получаване на американската помощ. Освен това всички служители на администрацията, отговарящи по въпросите на националната сигурност, били единодушни, че тази помощ можела да помогне на правителството на Украйна в борбата с корупцията.

Затова в Пентагона се опасявали, че замразяването на помощта ще стане сигнал за "липса на подкрепа" за Украйна от страна на САЩ. В тази връзка Купър нарекла действията на администрацията на Тръмп "необичайни".

Коментари

Задължително поле