Доналд Туск: ЕС издържа изпитанието за единство и съпричастност

Европейският съюз издържа изпитанието за единство и съпричастност, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод напредъка в преговорите по оттеглянето на Великобритания.

Туск потвърждава, че свиква утре заседание на Европейския съвет и препоръчва да бъдат утвърдени постигнатите до днес договорености с Лондон. Той коментира, че е подготвено добро и честно споразумение, без губещ и печеливш, с най-добрите възможни отстъпки.

Председателят на Европейския съвет отбелязва, че ако занапред преговорите по бъдещите отношения ЕС-Великобритания очертаят необходимост, преходният срок до пълното прекратяване на досегашната обвързаност може да бъде удължен с още две години. По думите му ЕС ще се стреми към възможно най-добрите приятелски и партньорски отношения с Лондон.

Според Туск в досегашните преговори ЕС е успял да постигне целите си за защита на правата на гражданите, за изплащането на британските задължения към общностния бюджет, за избягването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, както и за уреждането на правна сигурност за дружествата.

Коментари

Задължително поле