Доплащаме 2 млрд. лв. годишно за здравни услуги

България е с най-висок брой хоспитализации е ЕС

Българинът живее 6 години по-малко от средното за Европа

България е една от страните с най-високо доплащане извън системата на здравното осигуряване - около 30% при 15% средно за ЕС. Това сочи проучване на експерти от „Алфа Рисърч“, поръчано от здравното министерство по време на форум за обсъждане на промяна в здравносигурителния модел , организиран от министър Кирил Ананиев.

С 2 милиарда лева годишно българите дофинансират здравната система.

Едва 35% от хората у нас не знаят върху каква сума се осигуряват. Само около 20% обаче знаят каква сума внасят като здравни осигуровки, а само 7% са проверили здравното си досие. Липсва икономическа заинтересованост у хората да проследяват какви средства отделят, в редица случаи те се чувстват зависими от лекарите и не упражняват контрол.

51% от българите вярват че е възможен нов модел за пациенти и лекари, само 6% са съгласни да внасят повече в здравната си осигуровка. У нас битува недоверие, че вдигането на здравната осигуровка ще реши проблема с доплащанията, заключват експертите.

81% от запитаните в проучването настояват за силен контрол в изразходването на средствата и качеството на лечението.

Национално представителното проучване е направено между 23 юли и 3 август.

Експертите отбелязаха, че по показател хоспитализация на 1000 души население България е с най-висок брой в ЕС, значително над средното ниво.

Най-съществените причини за смъртност у нас са същите като в ЕС, но с много по-висок дял на сърдечносъдови заболявания. При висока степен на хоспитализация имаме висока степен на смъртност, отбелязват експертите.

Очакваната средна продължителност на живота в България е 74, 7 г., втората най-ниска при средно 80,6 г за ЕС.

Според експертите българите не искат повече болници, а по-обновени лечебни заведения, предлагащи по-качествено високоспециализирано лечение.

Коментари

Задължително поле