Дора Бонева – по снежната пътека на изкуството

Иван Гранитски, княз Никита Лобанов-Ростовски и проф. Иван Маразов

Две години след кончината на художничката Дора Бонева излезе луксозен албум, събрал в едно репродукции от изящното ѝ изкуство. На корицата привлича погледа емблематичното платно „Зима в София“, което създава илюзията за пътуване във времето чрез магията на аркообразните оскрежени клони. Изданието носи заглавието „Дора Бонева, представена от Иван Маразов“ (изд. „Захарий Стоянов“, 2023). Премиерата на албума се състоя на 2 март 2023 г. в Светая светих на родните художници – галерията на ул. „Шипка“ 6, където приживе Дора Бонева многократно радваше ценителите със свои изложби. Събитието се водеше от издателя Иван Гранитски, който каза: „Днес се събираме да направим интелектуален помен за Дора Бонева. Надявам се, че със съдействието на Марта и Владимир Левчев ще реализираме и други издания в памет на Дора и Любо Левчев“. Гранитски благодари на княз Никита Лобанов-Ростовски за спонсорирането на проекта, както и на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, която също е подкрепила изданието.  

В началото на вечерта княз Никита Лобанов-Ростовски подари ценни издания на Националната библиотека. Дарението беше прието от зам.-директора Ваня Аврамова. Иван Гранитски очерта профила на княза, който е един от най-влиятелните обществени личности в света и дарител за различни каузи.

Какво всъщност съдържа албумът? Тук са събрани великолепни репродукции от живописта на Дора Бонева, концентрирани в тематични кръгове – цветя, панорамни пейзажи, градски пейзажи, дървета, моми, портрети, тематична живопис. Всеки раздел е обговорен с професионален анализ от проф. Иван Маразов. Подборът е дело на Марта Левчева, а великолепният дизайн – на Пламен Трампов. 

В словото си проф. Маразов отбеляза: „Живописта на Дора Бонева е най-убедителното доказателство, че необходимостта да се впишеш в някое художествено течение не е качество. Защото, ако влезеш в неговите рамки, ще останеш рамкиран, догматичен и повторяем. Дора просто рисува, както някои просто пеят, а други просто пишат. Тя рисува не за критиката и не за публика, която се влияе от „модерното“. Рисува, без да търси необикновеното като мотив или като живописно изпълнение. Напротив, поезията на нейната четка е в обикновеното, в радостта, че този свят го има и той е красив не в изключителното, а в ежедневното, което отминаваме, без да забелязваме, но което я спира с неочаквана емоция, с асоциация, със спомен, с пробляснал лъч или с дълбокия сочен цвят на дъжда. На нея ѝ е чужда демонстративната героика, нейните персонажи са преди всичко Хора, независимо от това дали са редови безименни работници, или гении като Апостол Карамитев, Любомир Левчев, Уилям Мередит, Владимир Висоцки или Евгений Евтушенко.  Това са Човеци без дистанция между тях и зрителя-събеседник“. 
На финала на премиерата свои размисли сподели Марта Левчева, която разказа моменти от детството на своята майка, от младостта и израстването ѝ като творец: „Тя никога не се натрапваше, не занимаваше околните със себе си. Ще я запомним с нейното изключително елегантно присъствие – мекота, съзерцателност и мечтателност, дългата цигара и чашата с кафе, докато рисува или общува с нас“.  

„Бил съм на една изложба на Дора в Париж. Свидетел съм как парижани купуваха нейните картини! Защо ги купуваха? Защото колоритът в тях е уникален и привлича. В памет на Дора нека продължим да популяризираме нейното изкуство. България трябва да се хвали със своите жени-художници. Този албум трябва да стигне до всички наши посолства в чужбина“ – каза княз Никита Лобанов-Ростовски.

Иван Гранитски обеща, че при следваща ретроспективна изложба на Дора Бонева ще бъде издаден обогатен албум на нейното творчество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура