Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Досегашният губернатор на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев: Научих от медиите, че съм освободен

Никой не ме е уведомил, че вече не съм областен управител, не са ми звъняли, научих от медиите и от публикуваното решение на сайта на Министерски съвет, обясни преди минути проф. Пенчо Пенчев, който проведе последна за мандата си пресконференция.

Последна пресконференция от своя мандат даде днес следобед проф. Пенчо Пенчев. Той сподели, че научил от медиите и сайта на Министерски съвет, че вече е освободен като областен управител. „Никой не ме е уведомил официално, че вече не съм областен управител, не са ми звънели, заяви той и изрази и недоумението си от мотивите, които се тиражират за неговото отстраняване, а именно, че може да попречи за нормалното протичане на изборите в края на март.

„Отчет няма да правя, оставям хората да оценят работата ми и тази на Областна администрация. Не съм уведомен за мотивите за смяната ми. Появиха се твърдения в издания, че ще бъдат сменени областни управители, които могат да навредят на изборите и с корупционни практики. На 58 години съм, но такова чудо не ми е минавало през главата. И ако това са мотивите, лично аз съм oгорчен за това нещо”, допълни проф. Пенчев.

Губернаторът подчерта, че в институцията не са постъпвали никакви сигнали за корупция до момента. Проф. Пенчев се е чул и с други свои освободени колеги, които по думите му, също са изненадани от тиражираните мотиви за тяхното отстраняване.

„Корупционни практики при нас няма. Смея да твърдя, че доста избори сме провели до момента. При всички случаи съм участвал в идването на различни документи, но винаги съм бил на разстояние от изборни книжа. Никога не съм влизал в стаята на РИК, там където се съхраняват документите и после се раздават. Винаги съм присъствал от разстояние и не виждам как един областен управител може да въздейства върху изборите”, каза още проф. Пенчев и отказа да сподели дали би се върнал в Областна администрация ако бъде формиран нов кабинет от Бойко Борисов. Той обаче обясни, че се е отказал да участва в листата за народни представители на ГЕРБ, за да даде път на младите, но подчерта, че ще помага за предизборната кампания.

Пенчев сподели също, че в областта все още има доста проблеми за решаване и допълни, че въпреки постоянната липса на пари, са се намирали начини за разрешаването им.

„Питали са ме защо винаги съм присъствал на различни инциденти, които се случват. Винаги съм вярвал на институциите, но винаги на терен нещата се виждат много по-добре и все някога е имало нещо, което може да се направи за координацията”, обясни Пенчев. По думите му днес представители от много институции, кметове и председатели на местни парламенти са му се обадили, за да благодарят за съвместната работа през годините.
Проф. Пенчев сподели, че най-трудно му е било, когато е трябвало да съобщи за смъртта на някого. Това му се е случвало 4 пъти и по думите му никога нма да ги забрави.

„Друг случай, който ми се е запечатал е от 26-ти декември 2014г., когато на моста под Драганово се беше образувал дървен остров. Бяхме всички институции- алпинисти, водолази. Тогава едно младо момиче, най-демонстративно спря джипа си и изхвърли в реката една торбичка с боклуци”, спомни си проф. Пенчев. Иначе доскорошният областен управител сподели, че никога не му е упражняван политически и корпоративен натиск. Все пак той припомни случая с ремонта на пътя Сливен-Елена, при който за определения краен срок беше ремонтирано едва 1 процент от трасето.

„Корпоративен натиск не е имало, но навсякъде хората ми упражняваха натиск защо работата не е свършена. От това по-голям натиск няма”, каза още Пенчев и припомни, че през 2015г. е казал, че Янтра е най-калната река в България. Той обаче отказа да сподели какво има предвид и как точно е стигнал до този извод…
Проф. Пенчев не успя да каже колко са върнатите от него решения на местните парламенти в областта, но подчерта, че с всички кметове е разботил добре и никога не ги е делил на партиен принцип.

Иначе проф. Пенчев каза, че не се познава лично с наследника си Николай Йоцов, но са се виждали няколко пъти. По думите му решението за смяната му не го изненадва, защото го е очаквал.

„Според мен областните управители трябва да се определят с избори. Затова са изборите- хората да си кажат кой да ги управлява. Днес бях 14-ти сменен. Утре няма да дойда на работа, въпреки че не се знае кога встъпва в длъжност новият областен управител”, допълни Пенчев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Не може така не законно е, да сменят за 24 часа един човек, който си е гледал работата. Трябва и предизвестие… Това е чистка, преврат …

  2. Хора мислете на 26 март……БСП иска да вземе властта без избори…

  3. Не бяха ли по същия начин назначени от ГЕРБ и старите областни? Каквото повикало, такова се обадило…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.