ДОСТ може да откъсне най-много 100 000 гласа от ДПС

През последните седмици активността на изселническите организации по линия на ДОСТ силно е намаляла, няма и нови „опорни точки”, като ситуацията силно контрастира на тази по времето, когато Турция и Русия бяха със силно влошени отношения заради сваления самолет. Това коментира журналистът Илхан Андай пред БТВ.

По думите му не може да се твърди, че Анкара се е отдръпнала от проекта на Лютви Местан, но е и трудно да се каже дали намаленото темпо се дължи на летния сезон, или има общо със ситуацията след опита за преврат в южната ни съседка.

Още преди военните да организират метеж, Турция и Русия поеха курс към оправяне на отношенията. У нас ДПС преживя катаклизъм, довел до отцепването на Местан и негови приближени, след като той прочете в парламента декларация, с която осъжда остро действията на Москва. Почетният председател Ахмед Доган на практика го свали от лидерския пост седмици по-късно.

„Анкара винаги е показвала, че държи в България да има силна единна партия, която да защитава интересите на българските турци. Онези 500 000 гласа, които ще изиграят особено важна роля на президентските избори в България, 70-80% ги държи ДПС. ДОСТ, която беше регистрирана преди броени дни, математически погледнато, има възможност да откъсне 60, 70, максимум 100 000 гласа и то ако продължи силната подкрепа на изселническите организации”, категоричен беше Андай.

По думите му Местан в момента трябва да гради организация от нулата.

По отношение на друг политик, прицелил се и в електората на ДПС – Касим Дал, журналистът посочи, че това е бил единственият представител на българска партия на огромния митинг на управляващи и опозиция в Турция: „Касим Дал фигурира в един списък на управляващата партия от много години – и като приятел на Ердоган, и като отцепил се от ДПС”.

В същото време, Илхан Андай изрази мнение, че появата на Дал е идея, дошла от София, а не от Анкара и е пряко свързана с предстоящите президентски избори у нас.

Илхан Андай коментира и случващото се в Турция.

„Анализът е, че спрямо всички 90 опита за държавен преврат в света, този от 15-16 юли е допринесъл за това, че държавата много бързо е стъпила на крака и е най-бързо възстановяващата се държава след опит за държавен преврат”, коментира Андай.

Според него „ужасът” за Реджеп Ердоган е, че не са се оправдали очакванията му да получи подкрепа от останалите световни лидери и сега се чувства предаден.

По думите на Андай съдът у нас „много адекватно” е решил да не екстрадира Абдуллах Бююк, който не крие, че е привърженик на духовника Фетхуллах Гюлен. Мъжът бил арестуван в Турция по обвинение, че е събирал „лепта” от бизнесмени. Съдът в южната ни съседка го освободил и, докато прокуратурата протестирала, се прехвърлил у нас.

/БТВ/

Коментари

Задължително поле