Доцент Атанас Мангъров пред „Труд”: Да се намали карантина е като да се намали срокът на бременността

Личните лекари се изпокриха и минаха на телефонна медицина

Има ли медицински основания или по политически съображения ще се намали карантината за COVID? Защо здравните власти промениха мерките и какви са причините за многото смъртни случаи по време на пиковете на пандемията? Тези въпроси зададохме на доцент Атанас Мангъров.  

Попитахме го и могат ли ваксините, от които сега ни препоръчват втори бустерна доза да ни помогнат срещу сегашния вариант на COVID.

- Доцент Мангъров, тези дни се заговори за намаляване на карантината при COVID. По политически съображения ли се прави това?
- Да се намали карантина е като да намали срокът на бременността. Няма логика, ако се изхожда от медицинска гледна точка, защото заболяването COVID си е едно и също.  Като всяко едно инфекциозно заболяване и карантината си има характеристики,  а времето, през което болните са заразни е една от тях. Карантината за варицела, за морбили и пр. си е една и съща от край време. Времето през, което хората са болни и заразни си остава едно и също, т.е. биологичния цикъл на заболяването не се променя. В случая говорим за действия на здравните власти, които се правят под натиск, било политически, било социален, но натиск. Цялата работа е измислена. Някои страни изобщо отмениха карантината при COVID 

- В какъв смисъл измислена?
- В смисъл, че ковидът, който разболява в момента, се причинява от вирус, който няма нищо общо с вируса, който беше в началото – уханският вариант или последващите  делта и омикрон варианти. Това е нов вид коронавирус – вариант на варианта Омикрон. Да не забравяме, че коронавирусите са отговорни за около 20 на сто от острите респираторни вирози, т.е. имаме вирус, който е друг, но никой не иска да каже това. Защото ако го каже, тогава автоматично ще възникне въпросът защо трябва да се ваксинираме срещу този вирус с ваксини, които са създадени за друг вирус. Това е все едно да се ваксинираме за тазгодишния грип с ваксини за грипа от преди няколко години, примерно за свинския. 

- Могат ли ваксините, от които сега ни препоръчват втори бустерна  доза да ни помогнат срещу сегашния вариант на COVID?
- Те не помагат, защото ако помагаха нямаше да е това положението, което виждаме наоколо. Хората, които са преболедували от COVID се разболяват,  защото имунитетът, който се създава при предишните боледувания не действа на новия вирус. Имунитетът, който се създава от ваксините също не действа на този нов вирус, защото той е различен. Твърди се обаче, че ваксините дават възможност да се прекара заболяването по-леко, но това не е така. Просто настоящият вирус протича леко. Съотношението ваксинирани/неваксинирани при новозаразените е същото като съотношението ваксинирани/неваксинирани в обществото.

- Как да си обясним случващото се с мерките? Уж трябваше да има мерки навсякъде на закрито, а после се оказа, че няма нужда?
- Разбраха, че със строги мерки, ще докарат на власт всички, които  са против мерките. От самото начало предупреждаваме, че мерките са абсолютно неиздържани от медицинска гледна точка. Как ще си обясните факта, че в началото, когато започна войната в Украйна,  COVID-ът  мина на заден план в новините и изследователската дейност замря? Някой тестваше ле бежанците?

- А не допускате ли, че в този период болните са били по-малко и е имало спад сред заразените?
- Не, защото с COVID-а сме свидетели как един медицински феномен се използва за съвсем други цели – хората да се държат под натиск, под контрол. Носенето на маски от медицинска гледна точка е напълно безсмислено. То има за цел единствено да се напомня на хората, че има някаква заплаха, че те не бива да живеят спокойно и свободно, а трябва непрекъснато да са потиснати и уплашени. Отвличане на вниманието – обица на ухото или халка на носа, наречете го както искате.

- Добре, но много от епидемиолозите казват, че маските предпазват, защото става дума за въздушно-капкова инфекция.
- Ако маската предпазваше, нямаше да сме минали през всичко, през което минахме. Виждате, че в страните, където маските бяха налагани най-стриктно, нещата протекоха по същия начин, по който протекоха и в страни като нашата, където не бяха налагани толкова стриктно. В Гърция, например си ходиха с маски много стриктно, с изключение на курортния сезон, когато махнаха маските, за да не си нарушават бизнеса. Но там и в други страни, където стриктно носеха маски, в един момент имаха много повече случаи, отколкото имахме ние. Да не забравяме, че последната –пета вълна започна от Португалия, която е може би една от най-ваксинираните и най-маскирани страни в ЕС – те са ваксинирани над 95%. Да не говорим какво става в Нова Зеландия, където сега имат повече случаи и умират повече хора от където и да е другаде.

- А какво е обяснението?
- Обяснението е, че тази инфекция следва своя ход и не се влияе по никакъв начин от носене на маски, от затваряне вкъщи и от всички тези безсмислени мерки, които се прилагаха. Става въпрос за нов вирус, в момента това е  ВА.5, за който се казва, че се вихри сега. Той е нов и като такъв ще мине през всички хора, ще го изкараме и когато го изкараме, няма да се разболяваме от него. Но само от него. Ще дойде след това  друг и така може да се продължава безкрай. Отново ще припомня, че коронавирусите са отговорни за 20 на сто от това, което на жаргон наричаме настинки. И никога досега, когато някой е вдигал температура през лятото, или е имал болки в гърлото и по мускулите, не е ходил да се тества, да е изпадал в ужас и да е чакал да умира.

- Да, но преди не се умираше от тези настинки, а в момента продължава да умират хора от COVID.
-Колко са смъртните случаи сега? Мислите ли, че тези хора умират от коронавирус? Умират хора, които са на възраст, хора които имат куп други заболявания и много от тези хора, загиват, защото не се лекуват там, където трябва да се лекуват техните основни заболявания, а се лекуват в COVID-клиниките, където единственото, което може да се направи по отношения на COVID-а е да се дава кислород, ако има нужда. Защото COVID-ът не се лекува с антибиотици, не се лекува с ремдесивир, въпреки, че отишлото си правителство на Кирил Петков, в деня преди да си тръгне, подписа договор за 35 млн. лв. за ремдесивир – лекарство, което по мнението на СЗО има нулева ефективност по отношение на COVID. И това го казвам не аз, а Световната здравна организация (СЗО). Ако това не е далавера, просто здраве му кажи. Сигурно е, че една такава солидна сделка е съпроводена със сериозни комисионни. Ремдесивирът е лекарство за Хепатит С.

- Ще ви върна малко назад. Казахте, че хората умират, не от COVID, а от съпътстващи заболявания. Това означава ли, че когато един пациент е приет в COVID-клиника не се следят хроничните или съпътстващите му заболявания, които инфекцията най-често усложнява?
- Когато един човек има примерно, сериозно кардиологично заболяване и е с COVID, или с друга инфекция, той трябва да бъде не в инфекциозната клиника, а в кардиологична клиника, както винаги е било досега. Досега през зимните месеци, когато е имало епидемии от грип никога болните не са  били изолирани в инфекциозни клиники, а са се лекували според основното си заболяване.

- Не наложиха ли многото смъртни случаи промяната и само в България ли се постъпваше така?
- Не само в България беше така и това е една от основните причини за завишената смъртност  от  COVID. Хората с COVID не се лекуваха по местата, където трябваше да се лекуват. Тези, които бяха с дихателна недостатъчност и имаха нужда от кислород, можеха да са в инфекциозните клиники. Но в  една такава болница няма условия за следене на всички неща, които трябва да се следят, нито за действията, които трябва да се предприемат при влошаване на едно тежко сърдечно, онкологично или друго заболяване, например. Още повече, че всяко такова заболяване  допълнително се усложнява и от COVID-а. При COVID-а трябваше да се действа по същия начин, по който се действа всяка година при епидемиите от грип. Страхът обаче беше и все още е голям.

- Не смятате ли, че многото смъртни случаи бяха причина да не се действа така?
-Паниката и страхът от това ново заболяване бяха в основата на грешния подход. Свидетели сте на това, което се случваше от самото начало. В продължение на много месеци, сякаш нямаше никакво друго заболяване освен COVID. За да отидеш да раждаш, трябваше да си с тест за COVID. Щото иначе сигурно нямаше да можеш да родиш.

- Вие отлично знаете, че тестовете се правеха заради безопасността на лекарите и на останалите пациенти.
- Това е нещо, което няма как да се предотврати. Тестът може днес да е отрицателен, а след ден да се окаже положителен. Заради тази псевдобезопасност загинаха много хора. Защото примерно, вие сте с инфаркт. При това положение трябва спешно да се вземат мерки в рамките на няколко часа. При тези няколко часа, вместо да се занимават с основното ви заболяване, вас ви тестват за COVID, за да не би да се случи нещо с другите. Това не се прави при други инфекциозни заболявания. За съжаление, това нещо продължава и сега е много трудно да отидете да се прегледате някъде без да имате отрицателен тест. Да не говорим за личните лекари, голяма част от които  се изпокриха, минаха на телефонна медицина и всичко остана в ръцете на Спешната помощ...

- Казвате, че сегашният COVID- вариант е по-лек, но защо отново инфекциозните отделения са пълни и всеки ден някой се оплаква, че са го разкарвали по болници, защото не е имало места?
- Този вариант, който е сега – ВА.5 по нищо не се отличава от вирусните инфекции, с които всеки от нас се среща поне по 1-2 пъти годишно - и по продължителност, и по тежест на протичане, и по това, че не засяга белия дроб и не води до дихателна недостатъчност… Това е един съвсем различен вирус, от този който беше в началото.

- Защо тогава се вдига шум? Защо има недоволни от липса на места в болниците?
- Болниците с удоволствие приемат болни с COVID и сигурно ще се разширява кръгът на болниците, които приемат такива пациенти, защото в момента лечението на един такъв болен е много удобно. Пациентите не са тежки, те нямат нужда от подаване на кислород, т.е. не е необходимо болницата да има всички инсталации…Заплащането не се е променяло. Става въпрос са хора с температура и други грипопообни симптоми, които  влизат в болници, защото са уплашени. Много от тях би трябвало да са в други болници, където да се лекуват е основните им заболявания – сърдечни, онкологични, бъбречни и всякакви други.

- Колко струва клиничната пътека за COVID?
- Последното, което си спомням е над 1200 лв. и е много хубаво да вземаш тези пари, за нещо което не протича тежко. На лекарите, които се занимават с COVID, им бяха възстановени допълнителните 1000 лв., които вземат. И няма отлив от клиниките…

- В инфекциозна болница имахте пациент с маймунска шарка, изписахте ли го?
- Да. През приемното отделение минаха няколко души, 1-2 дори лежаха в болницата. Хора с обриви, мъже, май бяха хомосексуални, май бяха и с ХИВ, но ние нямаме право да ги тестваме за това и те си отидоха след няколкодневен престой недоволни от условията.

- А с какво ти лекувахте?
- С нищо, защото няма с какво. Това е самоограничаващо се заболяване, което си минава от само себе си. И при положение, че не протича тежко, пациентите не се нуждаят от медикаменти.  Медикаментите, за които се казва, че са ефективни при маймунската шарка ние ги нямаме, защото за нас са екзотика. Тези медикаменти са много скъпи, има ги в САЩ.

- Чухме за дете, което е пратено със съмнения за маймунска шарка…
- Преди няколко дни, когато бях дежурен, през нощта  доведоха дете от летището. Беше на година и половина и е трябвало да лети за Англия. Оказа се, че е било свалено от самолета, след като пътници са вдигнали шум, виждайки белези по лицето му. Имало недоволство в самолета и затова са ги изпратили в Инфекциозна болница, за да се изключи маймунска шарка. Оказа се, че детето е прекарало варицела. Ставаше въпрос за класически случай на остатъчен обрив след варицела. Семейството си изпусна полета.

- Всяко лято инфекциозните отделения са пълни с хора с различни инфекции пипнати от морето. Има и отлив на такива пациенти заради COVID-а?
- В момента в Инфекциозната болница едното от детските отделения е затворено, работи само другото и то не е препълнено. Хората се лекуват вкъщи. Но когато някое дете вдигне температура и се окаже с положителен тест за COVID, в огромната част от  случаите майката хуква към болницата, където стои два-три дни и си отива вкъщи по живо по здраво.

- Майката сигурно тича в болницата, защото е притеснена.
- Тя тича в болницата, първо защото, когато тестът се окаже положителен, никой не иска да се занимава с това дете, защото е с COVID и второ, защото обикновено детето е с висока температура и няма кой да и каже какво да прави, камо ли да го лекува в къщи.

Нашият гост
Доц. д-р Атанас Мангъров е роден на 31 януари 1956 година в Стара Загора. Насочва се към инфекциозните болести и вече 39 години професионалното му развитие е свързано с инфекции и педиатрия. Един от водещите консултанти у нас в своята специалност. До скоро ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския факултет на Медицинския университет – София. В момента началник на детската клиника на Инфекциозна болница - София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта