Жанета Осипова с горещи снимки от екзотичната й почивка в Тайланд

Премиерът пристигна в Народното събрание

Трима задържани за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси в Плевенско

Иззеха наркотици при спецоперация в Горна Оряховица и Павликени

Първи случай на африканска чума по диви свине в Кюстендилско

Кметът на Перник: Ако няма обилни валежи до март, градът остава на воден режим

Катастрофа на изхода Търново блокира движението към Хаинбоаз При произшествието няма жертви

Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа: Пращаме американски експерти в АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“

Правителството отпуска 2,7 млн. лв. на Община Перник във връзка с водната криза

Депутатите удължиха работата на Временната анкетна комисия за БНР

Министър Танева: От всички проверени къщи за гости – 15 не функционираха

Силната динамика на процесите в образователния пазар изисква бързи решения Анализите са на проф. Маруся Любчева и проф. Венелин Терзиев

200 ореха в двигателя Катерица превърна моторния отсек на автомобил в хралупа

Jazz като електронна музика Honda пуска градския автомобил само с хибридно задвижване

Осъдиха „влюбена“, измъкнала 33 000 лв. от чужденец

Доц. Александър Апостолов: Протестът на съдебните медици предстои

Протестът на съдебните медици предстои, той не е завършил, а предстои под формата на една национална конференция в Пловдив на 26 – 28 октомври. Това каза доц. Александър Апостолов, началник на Съдебна медицина и деонтология при Александровска болница, по БТВ.

„Протестът е по няколко причини – първата – МВР не ни изплаща положения в годините труд и по този начин се нарушава законът спрямо нас. Законовият срок за изплащане на положения труд в рамките на два месеца не се спазва. Ние години наред търпяхме, но дойде време да кажем стига”, каза доц. Апостолов.

По думите му при такова поведение и такива взаимоотношения с държавните институции не може да се очаква да се поддържа голям интерес в бъдещите съдебни лекари.

„Мотивацията им при липса на адекватно и регулярно заплащане се снижава, вторият проблем – материално-техническата база е отчайваща в страната – за осъществяването на една по-широка съдебно-медицинска дейност – аутопсии, прегледи на живи лица при случаи на изнасилвания или други престъпления спрямо личността – дейности, за които е необходимо да разполагаме с различни лабораторни и извънлабораторни материали”.

Нашата експертиза в някои случаи е решаваща за разкриване на престъпление, допълни доц. Александър Апостолов.

Той обясни, че има разлики в материално-техническото оборудване в различните области в страната, а те искат във всички области да бъдат осигурени добри възможности.

„В страната нямат елементарни технически средства, което предполага едно незавидно бъдеще на съдебната медицина в България въобще, защото няма да има желаещи да се занимават с тази професия. Тя е трудна, отговорна и бъдещите лекари, които сега завършват, предпочитат да изберат по-престижни специалности.

Ако съдебната медицина в България загине, това ще се отрази пряко на процеса, който се води в страната, наказателните, граждански и други дела”, допълни доц. Апостолов.

Той каза, че десетки години чакат добро отношение към тях, то не се случва и търпението им се изчерпа.

„Нашата отговорност предполага ние да уведомим както институциите, така и обществото за този назряващ проблем, който може да доведе до поредица от проблеми в държавата. Бунт е силна дума с тежко съдържание. Ние ще предприемем протестни действия, които са възможни по закон, защото ние работим със закона и нямаме право да го нарушаваме. Ще приемем доклади на различни съдебно-медицински структури в България, които да оформят картината, дълбочината на проблема, за да можем да набележим най-важните точки, по които да дискутираме с ръководството на МВР”.

Заплащането на съдебните медици не е отделно перо, а е част от бюджета на МВР и ние се учудваме как едни суми, които са дължими ежегодно, не само на съдебните лекари, а и на всички експерти, които полагат експертен труд за нуждите на министерството, как никой не сметна колко е необходимо за една година и да го заложи за следващия бюджетен период. Оказва се, че в бюджета на МВР има около 50% липса на тези средства, които трябва да бъдат изплатени, допълни доц. Апостолов.

По думите му не повече от 60-70 са съдебните лекари в България общо.

„Ние сме на денонощен стенд бай режим. При важни инциденти, било то с насилие, довело до настъпване на смърт, или при тежки изнасилвания или други насилствени случки и органите на МВР имат нужда от присъствието на съдебен лекар на местопроизшествието, ние биваме викани във всяка една част от денонощието и после има едно – благодаря, но ще ви платим, когато има пари”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.