Доц. Александър Оскар: Много хора приемат азитромицина неправилно

Снимка: Архив

Много хора приемат азитромоцина неправилно, азитромицинът се приема на гладно - 30, 40 мин. или 1 час преди хранене. Ако се приема по време на хранене или след хранене това значително намалява неговото въздействие. Оттам започва добавянето на втори и трети антибиотик, което е абсолютно погрешно, тъй като в лечението на КОВИД е необходимо да има един антибиотик, който да покрие наслагващата се бактериална инфекция. Това заяви пред Нова тв доц. Александър Оскар.

При наличие на данни за пневмония много е важно освен антибиотичното лечение, да се приложи и лечение, което потиска кръвосъсирването, тъй като вирусът сам по себе си уврежда белите дробове чрез повишена съсирваемост на кръвта в белите дробове, каза още д-р Оскар.

"Преди да се разболея от COVID-19 три пъти си правих подробни изследвания, включително PCR тест, рентгенография, пълни кръвни изследвания, тъй като съм контактен с много пациенти и колеги, не исках да застрашавам здравето на околните. 10 дни след последното изследване, което беше абсолютно нормално, в рамките на 24 часа се почувствах отпаднал, с болки в гърлото и висока температура - 38 и половина до 39. Бях подготвен, веднага започнах да приемам антибиотик. Предположих, че най-вероятната причина е КОВИД и тъй като алгоритъмът за лечение включва антибиотик от линията, която аз приех - азитромицин", каза доц. Оскар.

„Ситуацията, в която се намираме в момента се дължи до голяма степен на факта, че голяма част от хората, не желаеха да приемат мерките, които са общовалидни. Това са мерки, които е доказано, че намаляват скоростта на разпространение на заразата”, заяви той. 

„Маските пазят какво нас, така и хората около нас. Те са доказано средство, което забавя скоростта на разпространение, и дори има пряко отношение върху тежестта на протичане на заболяването”, категоричен е доцент Оскар.

Коментари

Задължително поле