Доц. Атанас Мангъров: Двама пациенти с морбили са настанени в болница в София

Заболяването е потвърдено при 30-годишна жена и тригодишно дете

Два случая на морбили са установени у нас – на 30-годишна жена и тригодишно дете, което не е било ваксинирано, каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София.

Пациентите са в добро състояние в Инфекциозна болница: "Жена на 30 години, при която е категорично потвърдено PCR ( PCR, Polymerase Chain Reaction – полимеразната верижна реакция – бел.ред.) е експериментален метод от молекулярната биология и молекулната диагностика, и другото е едно дете на 3 години, което има клинични данни за морбили. Детето, което е на 3 години, не е ваксинирано. В съседните страни, най-вече в Македония, има епидемия от морбили. Заболяването е инфекциозно, силно заразно. Причинява се от вирус, който за съжаление, има способността да се разпространява много бързо", поясни доц. Мангъров.

"Превантивни мерки могат да се вземат за тези, които са над 13-месечна възраст, би трябвало всички, които не са имунизирани, да се имунизират. Само по себе си морбили в огромната част от случаите протича безпроблемно, с около едноседмична температура, общо неразположение, с обрив, възпаление на очите, но в малка част от случаите – 1 на 1000, нещата могат да тръгнат накриво и човек може и да загине", каза още началникът на детското отделение на Инфекциозната болница в София.

Коментари

Задължително поле