Доц. Георги Попов, ВМА: Грипната вълна ще се разрасне

Снимка: БТВ

Грипната вълна ще се разрасне. Това обяви пред БТВ началникът катедра "Инфекциозни болести" към ВМА доц. Георги Попов.

От днес грипна епидемия е обявена на територията на област Монтана. Вчера епидемия обявиха в Дупница и Сапарева баня.

Медикът уточни, че грипът е целогодишно заболяване, но се разпространява в месеците декември-март.

"Тази година има закъснение, обикновено грипът започва около Коледа, когато се връщат у дома роднините - заради въздушния транспорт. Тази година зимата е относително топла, но няма как да избегнем разпространението", каза д-р Попов и допълни, че винаги заболяването тръгва от малките към големите градове.

По думите му в София обстановката е била нормална до миналата седмица - случаите са били единични, но този укиенд броят на болните рязко се е увеличил. "Той допълни, че симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата. Грипната инфекция протича бързо - бързо се разпространява, усложнява и оздравява, но бързо се и умира. Не трябва да се подценява и хората не трябва да разчитат на собствения си опит при предишни епидемии, а да се обръщат към лекар", коментира медикът и заяви, че не бива хора, които имат симптоми за грип да посещават работа или училище.

Доц. Попов заяви, че грипът засяга дихателната система, сърдечносъдовата система, а може да увреди бъбреците и централната нервна система. Подобни случаи има при неправилно лечение. По отношение на мистериозния вирус, който се появи в Китай - той обясни, че този вирус е познат още от 60-те години на XX в. "От семейството на коронавирусите над 200 са познати, но само 6 са патогенни са човека. Тяхната склонност е да мутират и най-вероятно такава мутация се е появила в Китай. Индокитай е място с голямо съчетание на хора и животни, грипът също често тръгва оттам", заяви лекарят.

Коментари

Задължително поле