Доц. Кунчев: И да има нова поява на COVID-19, надали ще е в този размер

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

Епидемията от коронавирус у нас отминава - за сезона, а вероятно и за годината. Ако има втора вълна, тя ще е в отчетливо есенно-зимния сезон и няма голяма вероятност да е с мащабите на това, което удари България от март насам. Това коментира пред БГНЕС главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Има разообразие на мненията даже на сериозни научни центрове, като според едни COVID-19 никога повече няма да има това място в световния дневен ред, което има в момента, докато други чакат тежка втора вълна още септември, посочи експертът. "Аз съм по-скоро умерен оптимист, доколкото става дума за един респираторен вирус, а те си имат преимуществени периоди, в които се разпространяват. И да има нови огнища, те ще бъдат по-скоро в отчетливо есенно-зимен сезон и надали в чак такива големи размери", обясни той.

В същото време Кунчев подчерта, че прекаленото и прекалено бързото отхлабване носи риск от появата на нови огнища. Той даде пример със Северна Македония, където заради интензивни контакти по празниците ситуацията рязко се е променила и новите случаи са скочили изведнъж в пъти.

Затова и "има неща, които ще останат препоръчителни и то силно препоръчителни - като например носенето на маски от хора, които имат някаква клинична проява (кихане, кашлица, хрема). Препоръката за спазване на физическа дистанция също следва да остане".

"Идеята е с приключване на извънредната епидемична ситуация да отпаднат почти всички мерки и да останат като препоръка всички останали мерки на поведение, дистанциране, на лична хигиена и на дезинфекция. Те са ефективни не само за COVID-19, но и за почти всички заразни болести", посочи главният държавен здравен инспектор.

Според него у нас мерките са сработили и затова има две основни причини - бързото им прилагане и ангажираността на държавата на всички нива. Затова и опитът от последните месеци не се губи: "Системата на общественото здраве ще е много по-подготвена не само за COVID-19, но и за всички останали предизвикателства, свързани със заразни болести."

Коментари

Задължително поле