Доц. Кунчев към учители, отказали ваксиниране: При 70% имунизирани няма да има епидемия и махаме мерките

Кадър от БТВ

По заповед на премиера екипи от здравното и образователното министерство се срещнаха с педагози в ямболското село Бояджик. Поводът е масовият отказ от имунизиране. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и екип от образователното министерство се срещнаха с учителите, предаде БТВ.

В сградата на училището в Бояджик се събраха педагози от няколко села, които са извън списъка на ваксиниране. Експертите им дадоха повече информация дали ваксините са безопасни и как те действат. Доц. Ангел Кунчев обясни, че идеята на срещата е не да изнесе медицинска лекция, а да проведе човешки разговор с всеки един от тях.

"Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70% имунизирани. Науката е доказала, че ако 70-75% от населението е имунизирано, вече епидемия не може да стане. Отделни случаи ще има, но не и масово разболяване", обясни още Кунчев.

Той даде пример с Великобритания, където болниците са пълни с болни: "Ако това се върне в България, а опасността е голяма, това, което преживяхме ноември, ще ни се стори приказка. Английското правителство взе решение миналата седмица и го направи - построи четири подвижни морги, огромни. Защото умират по 1600 души на ден. Това е истината, а решението вземете вие", допълни той.

"За целия период не станахме свидетели на война и дано остане така. Но станахме свидетели на нещо, което преобърна света. Вирусът вече тръгна по света и трябва да вземем мерки, които могат да ни помогнат", каза доц. Кунчев.

"Една от тях е именно ваксинирането. Европа реши да действа като едно пространство, а не като отделни държави и предварително да налее огромни средства в компании, които се заеха да правят ваксини. Тези средства са над 2 милиарда евро. Успяхме да постигнем да имаме достъп до тях и не трябва с лека ръка да пренебрегваме това. В момента на Балканите никой не прави имунизации. Тези, които сме членове на ЕС, започнахме", обясни Ангел Кунчев.

"Няма здравна система в света, която да е достигнала такова ниво, че някой външен човек да се грижи по-добре за вашето здраве, отколкото самите вие. Мислете вие за вашето здраве", призова той, допълвайки, че не трябва да вярват на лъжливи твърдения.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България