Доц. Милен Михов: В Скопие си дават сметка, че не могат да продължават по титовски без Тито

Дали България ще издигне позицията за редакция на договора и ще я постави пред северно-македонската страна, е много важен въпрос. Фактът, че президентът повдига този въпрос, че и други го повдигат, трябва да е сигнал за Скопие, че подобно поведение се разминава с духа и клаузите на Договора за добросъседство. Мисля, че тези сигнали там се чуват, дали ще се стигне до промяна, това зависи от Скопие. Това заяви по Канал 3 историкът доц. Милен Михов, депутат от ВМРО, във връзка с различното третиране на историята и личностите в двете съседни страни.

"Мисля, че в Скопие си дават мноо добре сметка това: че не могат да продължат по титовски без Тито. Федерацията им (бившата Югославия) я няма и светът е съвсем друг. А ние следваме стария принцип - с тях да сме в една геополитическа, една и съща икономическа сфера, и между двете страни не трябва да има граници: нито политически, никакви", подчерта доцент Михов.

Според него различията около Гоце Делчев и съвместното празнуване на големия българин и революционер ще бъдат изгладени много по-лесно отколкото други исторически събития. "Не смятам, че проблемът заслужава високо парламентарно внимание, вчера мисля, че един от членовете на смесената комисия е казал, че дебатът продължава и датата 4 май, гибелта на Гоце Делчев, е добра дата за общо честване на паметта и делото на Гоце Делчев.

Но тук тепърва горещите теми предстоят - за Илинденското въстание, за българското управление във Вардарска Македония между двете войни. И там нещата ще са трудни", изтъкна историкът.

Коментари

Задължително поле