До две заплати за годежен пръстен дава българинът

Според половината от българите годежният пръстен трябва да е с диамант.

Най-търсени са бижутата до 3000 лева

Най-популярният камък е диамантът

Цената на годежния пръстен не трябва да надминава две месечни заплати, смятат 75% от българите. Това показва анкета в социалните медии, инициирана от международната верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни, в която участват над 1500 души. Допитването е проведено в навечерието на коледните и новогодишни празници - най-популярния период за предложения за брак в световен мащаб.

Според статистиката в 40% от случаите заветният въпрос се задава именно на Коледа, Бъдни вечер или в новогодишната нощ, като общият резултат измества в класацията дори най-романтичния ден - Свети Валентин.

Допитването показва още, че според половината от българите годежният пръстен трябва да е с диамант. Това е и най-популярният скъпоценен камък за предложения в световен мащаб. Опитът на международните бижутери у нас през последните две години сочи същото - най-търсени са годежните пръстени с един или повече диаманти, от бяло злато и цена до 3000 лева.

“Нормата” от две месечни заплати като минимална цена за годежния пръстен е възприета в САЩ през миналия век и символизира готовността на мъжа да поеме отговорност за издръжката на бъдещото семейство. В България обаче няма твърдо установена практика, показва анкетатa.

“Макар и непредставително, проучването ни показа, че за повечето българи цената на пръстена не е решаваща, а от значение са жестът и любовта, които стоят зад него. В същото време обаче 87% процента от участниците в анкетата са категорични, че пръстенът е важен и държат на него.”, обясни Рабия Мула, посланик на Международната асоциация на индустрията за скъпоценни камъни (ICA).

Коментари

Задължително поле