Румен Радев: Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки

КЗК забрани сделките за ЧЕЗ и за Нова телевизия

Тежка катастрофа с патрулка край Варна (ВИДЕО) Няма данни за сериозно пострадали хора

Няма пострадали българи при изригването на вулкана на Хаваите

БАБХ превежда още 61 хил. лв. обезщетения за фермери от Странджа и Крайново

Европейският съюз ще „отмъсти“, ако Доналд Тръмп наложи „катастрофални“ мита за вноса на автомобили

Тримата задържани надзиратели пускали автокрадец от Варненския затвор срещу пари

Тръмп: Черна гора може да вкара НАТО в Трета световна война

Президентът Радев от „Граф Игнатиево“: Ще ми се да вярвам, че българските авиатори скоро ще имат нови и модерни самолети

БМВ удари 5-годишно дете в Пловдив, момчето е в болница със счупен крак

Столични полицаи задържаха 18-годишен дилър на наркотици и трима негови клиенти

Закриват 11 прокуратури в страната

Министър Каракачанов: Кретенизъм е да обясняваш за тайна политика за изселване на населението от Странджа, за да се заселят мигранти

Започват изследвания за наличие на трихинелоза и Африканска чума по дивата свиня у нас

БАБХ: Открито е вторично огнище на чума по овце и кози в Болярово

До 12 г. затвор грозят Трайчо Трайков

Преди да стане министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков работеше като прокурист в ЕВН.

Той е вторият обвиняем по аферата с продажбата на 33% от „ЕВН България“

 Изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев бе първият подведен под отговорност от прокуратурата

 

До дванадесет години затвор грозят бившия енергиен министър Трайчо Трайков. От 28 декември той е с повдигнато обвинение във връзка с продажбата на остатъчния пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД. Самият Трайков съобщи новината с пост в социалните мрежи.

Обвинението е за умишлена безстопанственост и ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 12 години затвор.

Това е второто обвинение, което прокуратурата повдига по случая с продажбата на 33% от капитала на “ЕВН България Електроразпределение” АД и “ЕВН България Електроснабдяване”.

Както „Труд“ първи писа, още на 18 май 2016 г. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Радослав Рачев в качеството му на изпълнителен директор и представляващ инвестиционния посредник “Булброкърс” ЕАД за злоупотреба с доверието. Наказанието по този член е до пет години лишаване от свобода.

Припомняме, че през 2013 г. Комисията за финансов надзор подаде сигнал до Главната прокуратура срещу Трайчо Трайков, бившия вицепремиер Симеон Дянков и „Булброкърс“ заради „възникнали основателни съмнения за незаконосъобразното протичане на приватизацията на 33% от капитала на “ЕВН България Електроразпределение” АД и “ЕВН България Електроснабдяване” АД, извършени злоупотреби в тази връзка и нанесена щета на държавния бюджет в огромен размер“.

Сделката за ЕВН бе извършена в края на 2011 г. през Българската фондова борса с посредничеството на свързания с Иво Прокопиев инвестиционен посредник “Булброкърс” ЕАД. При продажбата “Булброкърс” ЕАД е действало като консултант и представител на държавата в лицето на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В същото време компанията е представлявала и мажоритарния акционер в посочените дружества EVN AG. Според изчисления на експерти от Комисията за финансов надзор държавният бюджет вероятно е бил ощетен със сума от около 90 млн. лева.

Справка в Търговския регистър показва, че чрез „Алфа финанс холдинг” АД и „Финансиа груп” АД Иво Прокопиев е собственик на инвестиционния посредник „Булброкърс“ ЕАД.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.