24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Премиерът милиардер на Чехия при Борисов (снимки)

Спипаха крадци на 3050 лева от лека кола

До 12 г. затвор грозят Трайчо Трайков

Преди да стане министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков работеше като прокурист в ЕВН.

Той е вторият обвиняем по аферата с продажбата на 33% от „ЕВН България“

 Изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев бе първият подведен под отговорност от прокуратурата

 

До дванадесет години затвор грозят бившия енергиен министър Трайчо Трайков. От 28 декември той е с повдигнато обвинение във връзка с продажбата на остатъчния пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД. Самият Трайков съобщи новината с пост в социалните мрежи.

Обвинението е за умишлена безстопанственост и ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 12 години затвор.

Това е второто обвинение, което прокуратурата повдига по случая с продажбата на 33% от капитала на “ЕВН България Електроразпределение” АД и “ЕВН България Електроснабдяване”.

Както „Труд“ първи писа, още на 18 май 2016 г. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Радослав Рачев в качеството му на изпълнителен директор и представляващ инвестиционния посредник “Булброкърс” ЕАД за злоупотреба с доверието. Наказанието по този член е до пет години лишаване от свобода.

Припомняме, че през 2013 г. Комисията за финансов надзор подаде сигнал до Главната прокуратура срещу Трайчо Трайков, бившия вицепремиер Симеон Дянков и „Булброкърс“ заради „възникнали основателни съмнения за незаконосъобразното протичане на приватизацията на 33% от капитала на “ЕВН България Електроразпределение” АД и “ЕВН България Електроснабдяване” АД, извършени злоупотреби в тази връзка и нанесена щета на държавния бюджет в огромен размер“.

Сделката за ЕВН бе извършена в края на 2011 г. през Българската фондова борса с посредничеството на свързания с Иво Прокопиев инвестиционен посредник “Булброкърс” ЕАД. При продажбата “Булброкърс” ЕАД е действало като консултант и представител на държавата в лицето на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В същото време компанията е представлявала и мажоритарния акционер в посочените дружества EVN AG. Според изчисления на експерти от Комисията за финансов надзор държавният бюджет вероятно е бил ощетен със сума от около 90 млн. лева.

Справка в Търговския регистър показва, че чрез „Алфа финанс холдинг” АД и „Финансиа груп” АД Иво Прокопиев е собственик на инвестиционния посредник „Булброкърс“ ЕАД.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.