До 27 000 лева глоба отнася Българското национално радио (обзор)

На свое заседание Съветът за електронни медии реши да глоби БНР заради прекъсването на програма "Хоризонт" на 13 септември.

СЕМ санкционира заради спиране за 5 часа на “Хоризонт”

Регулаторът сезира прокуратурата за цензура в медията

На заседание другата седмица се решава дали Светослав Костов да бъде отстранен

Две глоби до 27 000 лв. ще отнесе националното радио от Съвета за електронни медии (СЕМ). Санкциите са заради спиране за 5 часа на излъчването миналия петък. Това стана ясно по време на днешното заседание на медийния регулатор.

В свое становище членовете на СЕМ обявиха, че спирането на излъчването на “Хоризонт” на 13 септември е безпрецедентно, нарушило е условията на националната лицензия на БНР и е създало предпоставки населението да не бъде уведомено незабавно при нужда. Според решението прекъсването на предаванията нарушава правото на информация. Съветът обяви, че ще наложи глоби, чийто размер предстои да бъде уточнен. Юристът на регулатора обяви, че за нарушаването на лизенцията законът предвижда санкция от хиляда до 7 хил. лв., а за нарушаването на Закона за радио и телевизия - от 3 хил. до 20 хил. лв.

Членовете на съвета се срещнаха с редколегията на програма “Хоризонт”, която поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов и на управителния съвет на медията. СЕМ реши да обсъди отстраняването на Костов на заседание следващия петък.

От регулатора обявиха и, че ще сезират прокуратурата заради упражнения натиск и опит за цензура в БНР, след като изслушаха разказът на журналисти от “Хоризонт” за събитията около опита за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок Силвия Великова и смяна на ресора є. Самата Великова обясни, че генералният директор на БНР Светослав Костов є обяснил на среща в Борисовата градина, че за свалянето є от ефир са му се обадили четирима души, като отказал да назове имена, но уточнил че натискът не идва от ГЕРБ. За опит да се влияе на решенията на ръководството спомена и зам.-главният редактор на “Хоризонт” в оставка Даниела Късовска.

Коментари

Задължително поле