ДПС се обяви против премахването на машинното гласуване на местните избори

Позицията ни е против промените в Изборния кодекс за отмяната на машинното гласуване, искаме в СИК да няма броене от човешка ръчичка. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване.

„Нашите мотиви за гласуваме против законопроекта са много. Ще започна с това, че отмяната на машинното гласуване няма как да подкрепим, при положение, че ние сме искали“, каза още Цонев.

Той посочи, че на ДПС е предложението на следващите парламентарни избори да се гласува без хартия. „Тук чухме много аргументи против машинното гласуване. Аз искам да ви кажа защо ДПС настоява за машинно гласуване“, коментира Цонев и посочи, че това е заради ръчното броене в СИК-овете.

„Ние искаме в СИК всички пороци, които има там вследствие на това броене, да бъдат избегнати. За това сме отворени, вероятно ще вземем участие, ще се помъчим да потърсим различни варианти вместо машинно гласуване, машинно броене“, каза още Цонев.

Според него дяволът е в детайлите. „Ние предложихме машините да не се взимат под наем. Ние предложихме кой да изработи софтуера, което е сравнително проста софтуерна задача в сравнение с това, което правят българските софтуеристи“, каза Цонев и отчете, че за България това е проста задача.

По думите му не става въпрос за изкуствен интелект. Според него, за да се запазят манипулациите, се намират аргументи против машинното гласуване. Цонев изтъкна, че процесът на организация на машинното гласуване е бил съзнателно компрометиран.

„Ако на следващите парламентарни избори ще ни водите със СИК, трябва да знаете, че ще срещнете много сериозен отпор от ДПС независимо дали ще приемете този законопроект сега или не“, допълни още Цонев. Той изтъкна, че протоколите са едни парцали и са срам за България.

Коментари

Задължително поле