Дребна шарка носи смърт в Европа

Световната здравна организация оцени ситуацията като безпрецедентна

Рекордно много са случаите на морбили

Рекордно много са случаите на морбили в Европа и на Балканите, предупреди Световната здравна организация. В 21 век болестта, позната още като дребна шарка, е обкръжила границите ни и е засегнала над 41 хил. души в Гърция, Сърбия, Румъния, Франция, Италия, Англия, Украйна, Русия, Грузия. „В България са регистрирани 8 случая на морбили, всичките внесени. 4 от тях са чужденци, пристигнали в страната ни, 4 са наши граждани, които са се прибрали от чужбина. Засега вътрешно предаване няма“, заяви пред „Труд“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му основната причина за рекордния брой заболели във време, в което дребната шарка е почти изкоренена, са антиваксиналните течения, всяването на страх сред родителите, че имунизациите са опасни за здравето на децата им. В резултат на това е намаляло сериозно общото ваксинално покритие на населението в Европа.

За да е защитена една държава, това покритие трябва да обхваща 95% от хората. У нас този показател обаче варира в различните региони от 79% до 93%, като средната стойност за страната е 92%.

В Сърбия само през първото полугодие, в резултат на кампанни срещу ваксините, има 15 смъртни случая от морбили, което в 21 век е абсурд, коментира д-р Кунчев. Той посочи, че болестта е силно заразна, а вирусът, който я причинява – изключително устойчив. Издържа до 4 часа в неблагоприятна среда – по дрехи, човешка кожата и различни повърхности, преди да срещне гостоприемник. Ако човек не е боледувал от морбили, или не е ваксиниран срещу него и е бил в някакъв контакт с болен, вероятността от зараза е 95%.

Здравните власти не обмислят въвеждане на ограничения за пътуване на български граждани в чужбина, но е препоръчително малки деца да не бъдат извеждани зад граница, ако не са ваксинирани или ако имунизацията им е скорошна. Причината е, че на организма са нужни поне три седмици след поставяне на ваксината, за да изработи имунитет, а тотална става защитата след реимунизация. След първата доза имунитет развиват 85% от децата на 9 месеца, 95% от едногодишните, а в сички останали – след втората доза.

От европейския офис на Световната здравна организация предупредиха в края на миналата седмица, че случаите на дребна шарка са увеличили рязко през първото полугодие на 2018 г. и са над 41 хил., починалите са 37. За сравнение през цялата минала година 23 927 души са били заразени, а 5 273 – през 2016 г. Най-много случаи на заразени има в Украйна - 23 000.

Във Франция, Грузия, Италия, Сърбия и Русия заболелите са по около 1000. За да се справят с проблема през следващите години, северната ни съседка, както и Италия са приели законодателство за задължително ваксиниране на децата.

Д-р Кунчев припомни двата епидемични бума на морбили в ромските квартали в Пловдив и Пазарджик през 2017 г., като подчерта, че тогава случаите бяха само 50, а не хиляди именно заради сравнително високото ваксинално покритие в България.

У нас се следи и ситуацията със западнонилска треска в съседните държави, тъй като тя може да се превърне в проблем. Причина за това са влажните пролет и лято, създаващи много добри условия за комарите и кърлежите, които са нейни приносители. Местен случай на западнонилска треска засега не е регистриран.

 

В съседни страни

Напрежение и заради малария

Обстановката в съседните на България държави е неспокойна и заради малария. Случаи са регистрирани по южната ни граница – в Турция и Гърция, като заразата се разпростира и в северните части на Гърция. Тя е достигнала географските ширини и на руската провинция Краснодарск, където комарите, които я разнасят, представляват сериозен проблем.

В България са регистрирани около 10-15 случая на малария, но при всички става въпрос за чужденци, пристигнали в страната със заболяването, обясни д-р Ангел Кунчев. Маларията не се предава от човек на човек, но при нея е необходимо хоспитализиране.

През 2017 г. беше засечена малария сред шестима души в бежанските лагери. За щастие нещата бяха овладени и до по-сериозни проблеми не се стигна, посочи д-р Кунчев.

 

Климат

Тропическите зарази вече не са екзотични

Случаите на лаймска болест от началото на годината до сега са над 358.

Тропическите болести вече не са екзотични за съжаление, коментира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Причината за това е промяната на климата, която прави все повече географски ширини благоприятни за обитание от кърлежи, комари и други преносители на заболявания като западнонилската треска, лаймската болест и маларията.

Едно от решенията е справяне с тези вредители първо на ниво превенция – периодично пръскане на тревни площи и около водоемите срещу комари и паразити; второ – лична защита чрез различни предпазващи продукти и дрехи, които покриват тялото.

Регионалните здравни инспекции отчитат бум на ухапвания от кърлежи и кърлежопреносими болести. Случаите на лаймска болест от началото на годината до сега са над 358. За същия са 25 случаите на ку-треска и 5 на кримска хеморагична треска.

 

Комари пренасят вируси по границите ни

Стотици заболели в Европа и на Балканите

Заради стотици случаи на западнонилска треска в Европа и на Балканите, от Националния център по заразни и паразитни болести у нас започват да изследват комарите за евентуално пренасяне на болестта. Само в Сърбия смъртните случаи са над 15 от началото на годината, а заболелите са над 160.

Вирусът е регистриран и в 40 общини в Гърция, като от месец май досега 4 души са починали. Регистриран е и смъртен случай в Румъния. Болест­та се шири още в Италия, Унгария, Франция и Хърватия, достигнала е и САЩ.

В Европейския съюз тази година има около 280 случая на заболели от западнонилска треска, загинали са най-малко девет души.

Заболяването се разпространява сред хора и животни от вирус, който се пренася по кръвен път от комари и по-рядко от кърлежи.

До средата на 20 век то се е срещало единствено в тропичните и субтропичните области на Африка и Азия.

 

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести:

Усложненията са сериозни

02-kantarjievДецата, подлежащи на имунизация на 13-месечна възраст и 13-години трябва да бъдат имунизирани, това е ангажимент на родителите и на общопрактикуващите им лекари. деца по-малки от 1-годишна възраст, които не са имунизирани, не трябва да се водят в чужбина и в държави, в които има морбили, каквото е положението в Северна Гърция в момента. Обривът, които се получава, е често свързан с морбилна пневмония. Обикновено този обрив, които се вижда по кожата, се разпространява и при лигавиците и могат да настъпят усложнения. Прекарването на морбили може да доведе до много сериозни усложнения, които настъпват години след заболяването. Те са свързани със засягане на централната нервна система, въобще нещата са доста сериозни.

 

Характерно

Инфекцията трае между 7 и 10 дни

Заболяването морбили, познато като дребна шарка, е изключително заразно и се предава по въздушно-капков път. Симптомите, с които болестта се проявява, са хрема, висока температура, умора, загуба на апетит, болки в мускулите, червени, подути петна, които могат да покрият цялото тяло под формата на пъпки, започвайки от линията на косата, два до четири дни след първите симптоми, след това се разпространяват надолу по тялото. Възможна е поява на сиви петна по лигавицата в устата, както и на конюнктивит.

Инфекцията трае между 7 и 10 дни, като повечето заболели се възстановяват напълно.

При една част обаче настъпват усложнения като енцефалит, менингит, фебрилни гърчове, пневмония, чернодробна инфекция и дори смърт.

Ваксината срещу морбили е най-ефективното средство в превенцията на дребна шарка и доскоро беше спомогнала за почти пълното елиминиране на това заболяване в Европа. Тя е част от задължителния имунизационен календар на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве