Дузина музиканти съдят Нова тв

Искът може да достигне 180 000 лева

В риалитито са използвани поне 90 парчета без съгласието на авторите

 

От началото на следващата седмица 15 автори и продуценти започват колективно дело срещу Нова тв за това, че в предаването „София - ден и нощ” са използвани над 90 музикални парчета с неуредени синхронизационни права. Това обясни рапърът и продуцент Петър Петков-Гетомен, който се е захванал да представлява колегите си. Поне 32 000 лева изискват те от медията, която е копродуцент на риалитито, заедно с „Идалго продъкшънс”, каза Петков. Според него проблемът е колкото материален, толкова и етичен. Представител на „Идалго” не се е свързал с нито един от правоносителите (автори, изпълнители и продуценти), за да уговори използването на творбите им. Имената им не са споменати в титрите. Не им е заплатено за това, че музиката им звучи в предаването. Изобщо не им е искано разрешение за използването на парчетата. Продуцентите обяснили на Петков защо не са осъществили контакт с изпълнителите и продуцентите: „Нямаме им телефоните.”

По закона за авторското право продуцентът на риалитито е длъжен да се договори с всеки отделен правоносител дали може да използва всяко конкретно парче или части от него като „фон” за „София - ден и нощ”. Това е така нареченото синхронизационно право.

Като потребител на продукта „София - ден и нощ” Нова тв отхвърля да има отговорност за това, че риалитито нарушава закона. От телевизията обясняват в писмо до Петков, че това е външна продукция, от която са получили уверение, че правата са уредени. Но това не е съвсем така, смята Петков. Нова тв е съпродуцент на шоуто, казва той и обяснява, че това е вписано в договорите, сключени с актьорите.

За да е всичко законно, в подобна ситуация една телевизия трябва да се е погрижила за уреждането на две права - освен синхронизационното има и право на излъчване. Второто е относително лесно за уреждане, тъй като медията просто трябва да декларира каква музика е използвана и да заплати това, което се изисква от представителя на музикантите; в случая това е агенцията, която представлява 95% от съвременните музиканти - „Музикаутор”. Тези права са изплатени.

Синхронизационното право обаче, макар и да е част от авторските права, не може да бъде представлявано колективно, понеже става дума за използване на откъси от произведения, модифициранетго им и т.н. - неща, които трябва да разреши всеки конкретен автор. Практиката е продуцентите на продукциите да се свържат поотделно с всеки от авторите или праводържателите на музиката, която смятат да използват.

Единственият орган, който би могъл да наложи глоба за това нарушение, е Министерството на културата, което обаче от края на април 2016 г. не е взело становище. Другата организация, която би могла да се застъпи за правата на музикантите - БМА, също не е изказала становище.

Юристът на Нова тв Петя Димова не пожела да коментира намеренията на Гетомен и хората, които са му делегирали права, и пренасочи въпросите на „Труд” към пиар отдела на телевизията. Директорът на телевизията Силва Зурлева обаче коментира така: „Да, разбрах, че Петър Петков се готви да заведе дело. Нека го заведе. Това е стар казус. Не смятаме, че имаме вина по случая, и не мисля, че сме уязвими от правна гледна точка. Ние купуваме готов продукт с уредени права от Красимир Ванков и неговата фирма „Идалго продъкшънс”. Нова тв не е копродуцент на „София - ден и нощ”, пояснява тя. И е категорична: Не дължим извинение.”

Всяка коза за свой крак

Димо от P.I.F. също е сред музикантите, чиито песни са използвани в сериала. Той обаче е сключил самостоятелна спогодба с Красимир Ванков, шефа на „Идалго продъкшънс“.

 

18-1Рапърът Петър Петков-Гетомен:

Извинението би било добро начало

Рапърът и продуцент Петър Петков-Гетомен съди Нова тв от свое име и от името на 11 свои колеги. Той е член на изпълнителния съвет на партията на Светльо Витков „Глас народен“ от 2012 г.

- Вие представлявате 11 правоносители - автори и продуценти, чиито авторски права са били нарушени в риалити предаването “София - ден и нощ” по Нова тв. Защитавате и правата на изпълнителите на тези използваните над 90 български парчета в “София - ден и нощ”, което увеличава бройката на засегнатите на над 20 души. Защо решихте да се обърнете към съда?

- Тъй като не получихме съдействие от нито една от инстанциите, които биха могли да реагират по това нарушение.

- Към кои институции сте се обърнали във връзка със ситуацията?

- Към Министерството на културата, към СЕМ и към американското посолство - ще се консултираме с техен юрист. Мария Стефанова от СЕМ помолих за посредничество при преговорите, но не получих отговор. Обърнах се за съдействие и към Българската музикална асоциация, но и оттам не получихме подкрепа. Ще сезираме омбудсмана Мая Манолова и отделно ще сезираме международната организация на изпълнителите СИЗАК да искаме на европейско ниво този случай да стане известен.

- С кого от Министерството на културата разговаряхте и каква беше реакцията?

- Дирекция “Авторско право” към МК е единственият орган, който има право да налага санкции по закона за авторските права. Предоставихме на Георги Дамянов - директор на дирекцията, огромен брой доказателства, че законът е нарушен. Но на базата на тези доказателства той е заблудил зам.-министъра на културата Боил Банов и министъра Рашидов, че всъщност казус няма и всичко било уредено. Така че от Министерството на културата не бяха наложени санкции за нарушението.

- Срещнахте ли се с представители на Нова тв и с кои?

- С Ивайло Вандов - изпълнителен продуцент на Нова тв, който в присъствието на юриста на медията Петя Димова и на нашия юрист Теодор Тотев си позволи да заплаши авторите, като каза, цитирам: “Като толкова много знаете, сега ще спрем цялата българска музика по Нова тв.” Трябва да ви кажа, че всичко това е документирано - имаме видео- и аудиозаписи на всичките проведени срещи по казуса.

- Нова телевизия признават или отричат нарушението си?

- На първо време се направиха, че не разбират закона. Казаха - ама ние имаме договор с “Музикаутор”; малко като във вица “не били компютри, а компоти”. Те са платили правата за излъчване, а става въпрос за синхронизационните права. Нова телевизия не отричат, че има нарушение, но отказват да заплатят синхронизационните права, защото според тях отговорността не е тяхна, а на продуцента “Идалго продъкшънс”.

- Защо предявявате иск срещу Нова тв, а не срещу “Идалго продъкшънс”?

- По закон отговорността е на ползвателя - тоест на Нова телевизия. А те вече могат да направят регрес и да си извикат “Идалго”, за които Нова телевизия твърдят, че са ги излъгали. Авторите и продуцентите, които представлявам, не търсят медиен скандал, нито да си правят реклама. Те просто търсят обезщетение за това, че са ограбени по най-грубия начин. Дори едно извинение като за начало би свършило работа. И тъй като от Нова тв обясниха, че едва впоследствие са научили, че има синхронизационно право, аз ги приканвам да направим заедно една кампания за разясняване на авторските права.

- Опитахте ли се все пак да обсъдите проблема с “Идалго”?

- Изпълнителният директор на “Идалго продъкшънс” Красимир Ванков даде смехотворно обяснение - не могъл да намери авторите, за да им поиска предварително разрешение за използване на песните им. Не е могъл да намери “Хиподил”, Димо от P.I.F., “Светльо енд дъ леджъндс”, Руди, Дули, Муден и Кукушев, Оги23? “Идалго” дори не са заплатили парчетата, свалили са ги от ютюб, където има написани контактите на тези хора. Но когато им поставихме въпроса, за нула време успя да ги открие всичките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура