Дългоочакваното ляво обединение щяло да се бори за победа

Нови и стари (но предимно стари) леви лица се впуснаха с нова енергия в управлението на държавата.

БСП - Обединена Левица се появи на хоризонта

С 5 партии по-малко от планираното

Дълго бленуваното “безпрецедентно ляво обединение”, което бе представено на събора на Бузлуджа в края на юли, вече е факт. На церемония в НДК БСП и още 15 формации, най-разпознаваемите от които досега бяха в коалиция “Левицата!”, подписаха официално коалиционно споразумение. Допреди дни обаче от “Позитано” 20 говориха за 20 партии, а и че даже други също искали да се включват.

И започна със силна заявка. “Това обединение дава заявка не само за участие, а за спечелването на изборите с ляв модел на управление, не самоцелно, а в името на българските граждани”, амбициозни цели си постави Атанас Зафиров, временно изпълняващият длъжността председател на столетницата. Според Мая Манолова пък обединението било “крачка към нормализация на политическия живот”.

Малко по-рано през деня пък Административния съд потвърди решението на ЦИК да бъде вписан Атанас Зафиров като председател на ПГ “БСП на България” в сегашния парламент. Това е важна стъпка с оглед предстоящите избори, тъй като именно шефът на групата в НС регистрира партията в изборните комисии. Веднага от Иван Ченчев и Георги Свиленски от лагера на Корнелия Нинова пък обявиха, че ще обжалват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика