Държавата е върнала в клас над 40 хиляди деца за последните две години

За последните две години държавата е върнала в клас над 40 хиляди деца. Това отчете вицепремиерът Томислав Дончев след заседание на представители на институциите, ангажирани с проблема. Над 19 хиляди са децата, които държава е върнала в детска градина и в училище тази учебна година, предаде БНР.

"Броят на новоотпадналите за тази учебна година е намалял три пъти. Броят на отпадналите е 5 200 деца-ученици към 30 април. Повтарям една идея от преди няколко месеца, която предизвика обществено основание, но все още не е на вниманието на Народното събрание. Основното образование трябва да бъде задължително по Конституция", каза Дончев.

Министърът на образованието Красимир Вълчев добави, че се създава организация, за да се следи дали децата посещават училище всеки ден:

"Когато детето не дойде сутрин на училище, екипът се активира, ходи вкъщи, събужда го, защото оправданието е, че вечерта е бил на банкет, облича го, мие го, води го до училище, защото другото оправдание е, че са го свалили от автобуса, тъй като не си е купил билет. Това е предизвикателство, за съжаление, пред което са изправени хората на терен", заяви Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование