Държавата конфискува от Веселин Данов имущество за 4,2 млн. лева

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели на първа инстанция дело срещу варненския бизнесмен и бивш общински съветник от Народняшката земеделска партия Веселин Данов.

Според решение на Варненския окръжен съд трябва да му бъдат отнети имоти на стойност 4 192 501 лв. Сред тях са хотел „Ной“ на морския бряг в местността Кабакум, жилища във Варна, земеделски земи в община Аврен, гори в Трявна, стопанска постройка в Шумен, както и суми от продажба на ниви и коли.

Процедурата срещу Данов е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Тя стартира, след като влезе в сила присъдата на бизнесмена за участие във въоръжена организирана престъпна група за склоняване към проституция и пране на пари. Данов се призна за виновен и след споразумение с прокуратурата получи 3-годишна ефективна присъда. След две години и половина – в края на 2010 г., бе освободен предсрочно от затвора за добро поведение.

Решението на Варненския окръжен съд може да се обжалва пред Апелативния, уточниха от КОНПИ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

 1. В родословното дърво на фамилия Данови четем:

  – Христо Г. Данов – виден възрожденец, книжовник, книгоиздател.

  Уикипедията пише: Христо Груев Данов е родоначалник на книгоиздаването в България. Основава първото неделно училище в Стрелча през 1850 година. От 1854г . е учител в школата на Найден Геров . Основава класно училище и читалище в родния си град Клисура. в Данов e български възрожденски учител и книжовник.
  За работата си като кмет на Пловдив Данов отказва да получава заплата.

  – Христо Веселинов Данов е виден български юрист .Той е внук на книгоиздателя Христо Г. Данов.От 1990 до 1991 г. е министър на вътрешните работи, член и председантел на Конституционния съд

  – ВеселинХристов Данов е роден на 2 юли 1953 година в София. Син на бившия министър на вътрешните работи и председател на Конституционния съд Христо Данов. Разследван, че ръководил престъпна група, създадена за склоняване на жени към проституция, пране на пари и изнудване. Осъден на три години за склоняване към проституция, свързана с трафик на хора с цел получаване на облаги от тази дейност. Данов изтърпява ефективно 2 години и половина от 3-годишната си присъда. През ноември 2010 година е условно предсрочно освободен от затвора. Предсрочното му освобождаване е по предложение на началника на затвора във Варна, което е било уважено от Варненския окръжен съд.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.