Румъния ще удължи извънредното положение с още един месец

Германия планира да приключи с карантината на 19 април, но да продължи със затегнатите мерки

Строители дариха 100 000 на болниците

Деца с подарък за лекарите: виртуална изложба

Щабът в морския град алармира: Бургас има тестове само за два дни

Родилки в извънредно положение: Спокойни сме, благодарим на УМБАЛ Бургас

Менда Стоянова: Работодателите ескалираха в своите искания

Мъж и жена, поставени под карантина, са напуснали страната

БСП призова за преразглеждане на бюджета на Варна

69-годишен мъж в Плевен се е излекувал се от COVID-19, изписват го от болницата

Главният прокурор: Това, че нямаш работа, не е оправдание да грабиш възрастни хора Противодействието на битовата престъпност продължава, увери Иван Гешев

109 са жертвите на коронавируса в Индия

Баща благодари на полицията, намерили откраднатото колело на сина му

Имунолог нобелист предупреждава да внимаваме с кутиите на готовата храна

Нивото на река Марица край Ветрен се е повишило значително

Държавата официално призна, че има екорекет и пак клекна на зелените Бързи процедури само за национални обекти, общините и бизнесът недоволни

Вносителите, във вреда на общините и бизнеса, ограничават действието на закона само за проектите с „национално значение“

Най-накрая, след като за всички беше ясно, че в България има отвратителен екологичен рекет, държавата в лицето на управляващата партия ГЕРБ го призна. Измененията в Закона за опазване на околната среда, предложени от Данаил Кирилов, бившата екоминистърка Ивелина Василева и Светослав Иванов, спират възможността за безкрайното съдебно обжалване на инвестиционни проекти от зелените организации.

Промените на закона са наложителни, защото еколозите са блокирали стотици проекти на държавата, общините и бизнеса.Загубите за националната икономика се изчисляват на над два милиарда лева.

Само организациите от скандалната екокоалиция „За да остане природа в България“ и швейцарската неправителствена офшорка WWF, водят десетки дела и преписки срещу частни, общински и публични проекти.

Забавянето на изграждане на завода за боклука в София, третият лъч на метрото, автомагистралите „Струма“, „Хемус“, втората кабина в Банско са нищожна част от вредите от тяхната дейност.

Потърпевши са и много фирми от туризма, добивната индустрия, строителството, селското стопанство и транспорта. Разхищенията от страна на бюджета за задоволяване на безкрайните безсмислени „екологични“ изисквания се измерват със стотици милиони лева.

Само тунелите за мечки, вълци и костенурки струват над 200 милиона на данъкоплатците. Да не говорим колко стотици милиони са дадени за броене на делфини, лешояди, червеногуши гъски и местене на лалугери, без абсолютно никакъв ефект било то за природата или икономиката.

Пандемията с обжалване на проекти е толкова голяма, че се е превърнала в общонационален проблем.От заразителния пример на „За да остане природа в България“, се възползват и много други организации. Екорекетът се развива с такива темпове, че вече застрашава и националната ни сигурност.

С предложените промени управляващите очевидно са се заели с решаването на този проблем. Промените основно целят да се ограничат възможностите за злоупотреба с права от зелените.Досега всяко НПО срещу нищожна такса от 10 лева чрез жалба в съда може да блокира проект за милиони.Честа практика е те да не се явяват на делата и да шиканират процеса. И така минават години.

Предложените промени от ГЕРБ предвиждат на втора инстанция таксата за обжалване да бъде процент от материалния интерес, както е при гражданско-правните спорове. Тоест при завеждане на делото, съгласно Орхудската конвенция за достъп до правосъдие, таксата да остане 10 лева. Но за прекратяване на безсмисленото обжалване на втората инстанция, да се въведе възпиращ механизъм – по-висока съдебна такса.

Но учудващо защо вносителите, във вреда на общините и бизнеса, ограничават действието на закона само за проектите с „Национално значение“, каквито са магистралите, релсовите пътища, сметища, пречиствателни станции и други.

Нима общинските и частни инвестиции не създават работни места и доходи та са изключени от закона?

Кому е нужна, освен на „еколозите“, тази дискриминация? Може би вносителите от страх от дежурните протести на зелените, не разширяват действието на закона и върху другите стопански субекти. Този страх прави много лоша услуга и на ГЕРБ, като мандатоносител. Вече цялото общество говори, че те са безпомощни пред еколозите.

Щом десетина излязат на протест, властта веднага им кляка. Едва ли подобен подход е полезен за държавата и икономиката. Приоритетът със сигурност е необходимо да бъдат инвестиции и високи доходи на хората, а не да се пълнят джобовете на Тома Белев и компания.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Грозно и недостойно лобистко писание. Не казвате на публиката,че с промените в АПК ще бъде ударен отделния гражданин. Граждантите ще плащат 15 пъти по-висока такса при касационно обжалване. Екоорганизациите пари да платят таксите ще намерят, но гражданите-те понасят жестокия удар от държавата. Административното правосъдие ни прази от държавния терор, и с повищешените такси граждантите ще останат без защита-защото няма да могат да платя, за да обжалват. А що се отнася до измененията, с които се предвижда едноинстанционен контрол-това си е висша форма на правна некомпетентност. Странно е и писанието срещу еколозите-при положение,че в България се живее средно 15 години по-малко от на запад, именно заради замърсената околна среда. Грозен и недостоен пасквил, пълен с лъжи и манипулации си изписал, анонимнико.

  2. хубаво, че са признали, но това е само първата стъпка.
    трябва да го прекратят тоя екорекет и да не дават възможност на измислените еколози да спъват проекти от национално значение. едва ли е чак толкова трудно да се спрат, след като вече черно на бяло е доказано, че са само едни вредители

  3. Делата се бавят и саботират само докато не си получат зелените съответната сума в пликче под масата…държавата хубаво го осъзнава, дано сега и го спре

  4. Много се надявам въпросните промени да бъдат приети, определено ще подпомогнат бая развитието ни!

  5. тия не дават да се дават пари за наистина струващи си проекти, които ще подмогнат цялата държава, а хвърлят пари за други глупости – угодни на самите тях. е, крайно време беше да се признае, че рекетират и че не са полезни, а вредни

  6. Сега е редно съвсем официално да разследва дейността на тази организации, защо май приоритет съвсем не им е екологията.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.