Държавната дума одобри Михаил Мишустин за премиер на Русия

Държавната дума одобри днес кандидатурата на Михаил Мишустин за министър-председател на Русия. Бившият ръководител на Федералната данъчна служба беше предложен за поста вчера от президента Владимир Путин, след като кабинетът на Дмитрий Медведев подаде оставка. Рокадите дойдоха след като Путин предложи да бъдат направени конституционни промени, които да дадат повече власт на парламента относно формирането на правителство.

Кандидатурата на Мишустин беше подкрепена от 383-ма депутати. Срещу него нямаше нито един един вот против, а 41 гласуваха "въздържал се".

На работна среща с президента Владимир Путин снощи Михаил Мишустин се съгласи да оглави новото правителство. След това той участва в извънредно заседание на Съвета на Държавната дума.

Михаил Мишустин е роден на 3 март 1966 г. в Москва. През 1989 г. завършва Московския държавен технологичен университет. Първата му държавна длъжност е като заместник-директор на Федералната данъчна служба през 1998 г. След това заместник-министър по данъците и задълженията. Оттам професионалното му развитие продължава в Държавната агенция за управление на обособените икономически зони. През 2010 г. застава начело на Федералната данъчна служба.

Коментари

Задължително поле