Държавният глава присъства на ВИП деня на многонационалното учение Saber Guardian 2017

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев присъства днес на учебния полигон "Ново село" край Сливен в деня за високопоставени гости на най-голямото многонационално учение в Черноморския регион Saber Guardian 2017.

В присъствието на държавния глава бяха демонстрирани съвместни действия на многонационална батальонна бойна група в отбрана, действаща в зоната на съвместната операция. Тактическите формирования, участвали в сценария бяха от България, САЩ, Гърция и Грузия.

Учението се проведе в периода 11-20 юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с части от Въоръжените сили на страните-домакини. В него участваха около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави.

България, Румъния и Унгария си поделиха домакинството на Saber Guardian 2017, като интегрираните в него 18 учения бяха извършени на територията на трите държави.

Сред гостите, които присъстваха на полигон "Ново село" бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, бригаден генерал Иван Ортомаров, заместник-директор на „SG17“, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, представители от американска, унгарска и румънска страна.

По време на учението на полигона бяха пуснати в експлоатация редица новоизградени инфраструктурни обекти и съоръжения. Сред тях са ремонтираният мост от националната пътна мрежа над река Мараш, вертолетна площадка, авиационен оперативен център, сграда за контрол на стрелбищен полигон, склад, пътна инфраструктура, открит паркинг с твърда настилка, кран и кула за тренировъчни цели. Проектите са финансирани с над 4 милиона долара от американо-европейските инвестиционни фондове за изграждане на съоръжения в подкрепа на въздушни операции, за поддръжка, учебни полигони, както и пътища и мостове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България