Дъщерята на Робърт Максуел работела като „маман“

На светско събитие с Доналд и Мелания Тръмп.

Гислейн е обвинена в склоняване на малолетни към проституция

Самоубилият се Джефри Епстийн имал слабост към тийнейджърки

Сагата с набиране на момичета между 14 и 18 години и превръщането им в сексуални робини от един от най-силните и страшни хора на САЩ - финансиста Джефри Епстийн, продължава с нова сила. Тя тече повече от 10 години отвъд океана и няма изгледи да приключи, въпреки смъртта на “най-големия сутеньор” на страната преди близо година.

На 2 юли бе арестувана неговата приятелка Гислейн Максуел, която всъщност е избирала непълнолетните момичета и ги е склонявала към проституция. Тя е играла ролята на “маман”, обучаваща девойките и контролираща коя кой богат мераклия ще обслужва, включително половинката й Епстийн. При него тийнейджърките, за предпочитане 14-15-годишни, постъпвали като “масажистки”.

58-годишната Максуел ще застане пред съда в най-скоро време със същото обвинение, което получи възлюбеният є през юли миналата година - секс-трафик и склоняване на непълнолетни към проституция още от 1994-та. Ако вината му беше потвърдена, той щеше да получи 45 години зад решетките. Епстийн, разбира се, отрече обвиненията. През август м. г. в медиите попаднаха документи, доказващи, че крупният финансист е бил добър познат с много влиятелни личности, между които Бил Клинтън, Доналд Тръмп, принц Андрю - малкият син на Елизабет Втора, Тони Блеър, Мик Джагър.

В нощта на 9 срещу 10 август Епстийн се самоубива в затвора при не съвсем изяснени обстоятелства. Намерен е обесен, след като съкилийникът му е изведен за няколко часа, а при аутопсията са открити счупени прешлени и деформирана подезична кост, което се случва, ако някой е окачен на въжето насилствено. Така финансистът млъква завинаги, но смъртта му не слага край на разследването. След него зад решетките се озова дългогодишната му спътница, която я грозят 35 години затвор.

Гислейн Максуел е най-малкото от деветте деца на британския медиен магнат Робърт Максуел, добре познат и в България. В началото на 80-те години на миналия век той издава луксозните томове на Тодор Живков, през 1983 г. е награден с най-високото наше държавно отличие - орден “Стара планина” - първа степен, а след 10 ноември 1989 г. е съветник на Андрей Луканов. Мнозина свързват тесните му връзки с лидерите на страните от Източния блок с изпирането на “червените пари” в офшорни компании по целия свят.

На 5 ноември 1991 г. Робърт Максуел е намерен мъртъв, паднал от луксозната си яхта (кръстена между другото на Гислейн) близо до Канарските острови. Така и не става ясно дали е убийство, самоубийство или нещастен случай... В частния му пенсионен фонд потъват спестяванията на стотици британци за старини, а синовете му Иън и Кевин приемат наследството на баща си, но без дълговете, което е причина години наред срещу тях да се водят съдебни дела.

Изглежда и Гислейн е получила своя дял от татко, защото продължава да живее така, както е свикнала, докато е под неговата опека - в лукс, с частни самолети, яхти, близки познанства в хайлайфа. След смъртта на баща си тя се премества в Ню Йорк, където през 1992 г. среща Епстийн. И двамата имат успешен бизнес, тя с недвижими имоти, той с капиталови пазари и инвестиционно банкиране. Те са сред постоянното присъствие на светски събития, богати, ухажвани, част от елита на Ню Йорк. Техен приятел е Доналд Тръмп, който през 2002 г. нарича Епстийн “страхотен пич” и “ценител на красивите жени” също като него, но много от тях “доста по-млади”.

Още тогава се говори, че финансистът има слабост към тийнейджърки и че Гислейн е тази, която ги намира за него. Според повдигнатите обвинения тя ги харесвала, разпитвала ги за семействата им, водела ги на пазар, за да се сближи с тях. След време започвала да обсъжда сексуални теми, събличала се пред тях или присъствала на сексуалния им акт с Епстийн. И така - години наред, докато през 2005 г. доведената майка на 14-годишно момиче се обажда в полицията, че дъщеря є е била заведена при Епстийн и є платили 300 долара да се съблече и да му направи масаж.

Полицията започва тайно разследване, към което се присъединява ФБР, и до 2007 г. по случая свидетелстват над 30 момичета. Оказва се, че перверзникът не само е правил секс с малолетни срещу заплащане, но и ги е предоставял на други влиятелни мъже, превръщайки ги в свои сексуални робини. Жилищата му били опасани с камери, намерени са и много снимки. Вероятно така той се е застраховал, че известните няма да “пропеят” срещу него, или пък се е канил да ги изнудва след време.

След споразумение с прокуратурата през 2008 г. финансистът се признава за виновен по някои незначителни обвинения и е осъден на 18 месеца затвор, 13 от които излежава в Палм Бийч при специални условия - има право да излиза по 12 часа на ден, за да работи. През февруари 2019 г. тази сделка е обявена за незаконна.

Междувременно все повече момичета повеждат битка срещу магната. Една от най-ожесточените е тази на Вирджиния Джуфре, която твърди, че през 1998 г., когато била 15-годишна, е наета от Максуел като масажистка за Епстийн. След това тя многократно била експлоатирана сексуално, включително да забавлява принц Андрю и много други влиятелни мъже - политици, бизнесмени, чуждестранен премиер. Бъкингамският дворец отрече подобно поведение на принца, но той все пак бе принуден да се оттегли от кралските си задължения.

Документите по случая Джуфре, както и по много други, стават публични точно ден преди смъртта на Епстийн. След кончината му при предприети обиски в имотите му става ясно, че той е създал цяла престъпна мрежа с много помощници и вербуващи. Записвал е всички сделки много старателно и е водил “база клиенти” със стотици имена и контакти. С принц Андрю например е можел да се свързва по цели 16 телефонни номера, включително чрез специална линия с двореца Балморал.

След 2016 г. Максуел изчезва от публичния живот в Ню Йорк. Тя продава имотите си и закрива своето екологично НПО, променя телефонния си номер и имейл адреса. Арестувана е в разкошно имение в Ню Хемпшир. Това обещава втори сезон на най-горещия американски секс-сериал.

Коментари

Задължително поле